Szakmai napot tartottak a kórházlelkészi szolgálatok munkatársai és önkéntesei számára Debrecenben

Szakmai napot tartottak a kórházlelkészi szolgálatok munkatársai és önkéntesei számára Debrecenben

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata első alkalommal rendezett a kórházlelkészi szolgálatok munkatársai és önkéntesei számára szakmai napot június 5-én, Debrecenben, a Megtestesülés-plébánián.

A programra az ország több pontjáról érkeztek a segítő szakmában szolgáló papok, lelkigondozók, beteglátogatók, önkéntesek, emellett részt vettek a rendezvényen olyan betegek is, akiknek alkalmuk volt a kórházi tartózkodásuk során találkozni a kórházlelkészség valamelyik munkatársával.

A megjelenteket Berényiné Felszeghy Márta, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata koordinátora köszöntötte.

A szakmai napot Palánki Ferenc megyéspüspök nyitotta meg. Köszönetet mondott az önkéntes beteglátogató munkatársaknak, és kifejezte tiszteletét azok felé, akik önzetlenül teszik a jót, így képviselik Isten szeretetét, jelen vannak a betegek mellett, és rajtuk keresztül megtapasztalhatják mások, hogy az Isten vigasztal, szól és szeret.

Az önkéntes beteglátogatók számára az egyházmegye kórházlelkészi szolgálata és a Debreceni Megtestesülés Plébánia Kamilliánus Családcsoportja öt alkalomból álló, online képzést szervezett. A képzésen résztvevők számára kiállított tanúsítványokat Palánki Ferenc megyéspüspök és Berényiné Felszeghy Márta adták át.

A program hálaadó szentmisével folytatódott. Tóth László atya arról elmélkedett, vajon érdemes-e jónak lenni, segíteni, köszönet nélkül tenni és tenni? A kételyekre a válasz Isten szavában van: „Mennyei Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz”.

A szakmai nap során tartalmas előadásokat hallgathattak a résztvevők. György Alfréd, az osztrák és magyar kamilliánus rendtartomány provinciálisa A reziliencia és lelki egészség. Életforrás, egzisztenciális krízisek idején címmel tartott előadást.

Hírdetés

Gál Judit református kórházlelkész, aki a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Kórházban szolgál a megfáradásról és a töltődésről szólt.

Baráthné Szalánczi Tímea református kórházlelkész, mentálhigiénés szakember A lelkigondozók, beteglátogatók lelkigondozása lelkészi és mentálhigiénikus szemmel című előadásában a segítő hivatásúak feltöltődésének lehetséges alternatíváiról számolt be.

A kiscsoportos műhelymunka az előadók és Jakus Ottó atya vezetésével zajlott, amely alkalmával elhangzottak személyes történetek, tapasztalatok.

A frissen végzett önkéntes beteglátogatókat Berényi András – a debreceni Megtestesülés Plébánia Kamilliánus Családcsoporjának vezetője – és felesége, Márti köszöntötte és bocsátotta útjukra. Ez idő alatt a távolabbról érkezett vendégeknek lehetőségük volt megismerkedni a várossal, ellátogathattak a Szent Anna-székesegyházba, a református Nagytemplomba, a református kollégiumba, vagy aki úgy döntött kötetlen beszélgetésen, közös éneklésen vehetett részt.

Szöveg és fotó: Geréné Sárga Monika

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »