Szakiskolák együttműködése

Baráti kézfogás és segítségnyújtás

Az elmúlt héten a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának küldöttsége érkezett a Beregszászi Szolgáltatóipari Szaklíceumba. A tantestület nagy szeretettel fogadta a vendégeket, akik szakmai megbeszéléseken, kerítésfestésen, tereprendezésen túl részt vettek az épp akkor zajló BeregFeszt ünnepi felvonulásán is.

A líceumban megtartott találkozón Valerij Toronyij igazgató mutatta be a tanintézményt. Mint elmondta, itt 60-70 %-ban magyar nemzetiségű gyerekek tanulnak. Egyben fontosnak tartotta hangsúlyozni: szorgalmazzák, hogy minden itt tanuló magyar diák elsajátítsa az államnyelvet, és minden ukrán megtanulja a magyart. Ő maga is tanulja azt, hisz természetes kell legyen, hogy az egymással együtt élő népek ismerjék a szomszédaik nyelvét, mondta.

Az igazgató szólt az intézmény fennállásának elmúlt 90 évéről, elmondta, hogy jelenleg 10 szakmát sajátíthatnak itt el a diákok, s ezek mellett tervben van új szakmák  oktatásának beindítása is. Mindenképpen arra törekednek, hogy európai színvonalú szakképzést nyújtsanak, amihez viszont lényeges az anyagi-műszaki bázis fejlesztése, korszerűsítése. Abbéli reményének adott hangot, hogy a szegediekkel most kialakult kapcsolatnak köszönhetően megfelelő tapasztalatokra tehetnek szert, hogy a jövőben megvalósuló közös programoknak köszönhetően mindkét fél gazdagodhat.

Ebbéli reményének adott hangot Miskolczi János, a szegedi tanintézmény gyakorlati képzésért felelős igazgatóhelyettese is, aki elmondta, iskolájuk számos Kárpát-medencei testvérintézménnyel tart fenn szoros kapcsolatot. Kárpátaljával, a beregszászi líceummal egy pályázat útján sikerült felvenni a kapcsolatot, és bízik a gyümölcsöző együttműködésben.

A két intézmény hasonló profilja adta a lehetőséget, hogy élő kapcsolatot alakítsanak ki egymással, mondta lapunknak nyilatkozva Hajdúné Bihari Ágnes, a szegedi oktatási központ pályázatfelelőse. Azért is keresték kárpátaljai intézménnyel a kapcsolatot, mert hallottak az itteni nehéz körülményekről, és segíteni szeretnének. Első nekifutásra 220 ezer forintot gyűjtöttek össze, amiért itt vásárolták meg azokat az eszközöket, amikkel otthonosabbá tehetik a tanári szobát, segíthetik az oktatók és a diákok munkáját. Emellett szép számú szak- és szépirodalmi könyvekkel is gazdagították a beregszászi intézmény könyvtárát.

A beregszászi líceum diákjai rövid műsorral kedveskedtek a hozzájuk érkező szegedieknek, és a vendéglátásból szerzett gyakorlati tudásukat is bemutatták.

Kovács Erzsébet

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 39. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›BeregszászCímkék: BeregszászKárpátaljaMagyarországegyüttműködéskárpátaljai magyarságoktatásForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »