Szakértők szerint 2020 utánra tehető a britek kilépése

Szakértők szerint 2020 utánra tehető a britek kilépése

Már szedelődzködik David Cameron. A távozó brit miniszterelnök helyére belügyminisztere, Theresa May költözik a Downing Street 10. alá. Bár még be se iktatták, a német kancellár már feladatot is szabott az új brit kormányfőnek: minél előbb kezdje meg a kilépést az EU-ból.

David Cameron már költözködik. A még szerda estig regnáló miniszterelnök 2010 óta lakik a Downing Streeten. Cameron szerdán II. Erzsébet királynőhöz látogat, hogy beadja lemondását, és átadja a helyét eddigi belügyminiszterének Theresa Maynek. Az új kormányfőnek Berlinből már üzent is Angela Merkel.

„Az új miniszterelnök feladata – aki hamarosan hivatalba lép – az lesz, hogy tisztázza a kérdést, milyen viszonyt kíván Nagy-Britannia építeni az EU-val a brit emberek döntésével összhangban, majd elindítani az EU-szerződés 50. cikkelye iránti kérelmet a bizottság felé, hogy megkezdődhessenek a kilépési tárgyalások” – mondta a német kancellár.

A Merkellel tárgyaló ír miniszterelnök kijelentette, hogy országa az unió tagja kíván maradni, és fent akarja tartani az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország határának nyitottságát.

„Nem akarunk európai határokat látni Dundalk és Derry között, de jelentős árumozgás van egy európai és egy nem európai ország között. Ez természetesen egy olyan kérdés, amelyre figyelnünk kell, amikor elkezdődnek a tárgyalások, és ezt világosan jeleztem is a kancellár asszonynak” – fejtette ki Enda Kenny ír miniszterelnök.

Az Egyesült Államok Párizsban tárgyaló pénzügyminisztere szerint az EU-nak és Nagy-Britanniának is rugalmasnak kell lennie a tárgyalások során.

„Fontos mindkét fél részéről, hogy rugalmasságot mutassanak, hogy baráti és kölcsönösen elfogadható eredménnyel járjanak a tárgyalások. Fontos az is, hogy a tárgyalások lényegre törőek és átláthatók legyenek” – vélekedett Jack Lew.

Brit elemzők szerint Theresa May hivatalba lépése után akár még évekig is eltarthat, amíg Nagy-Britannia kilép az unióból. Vannak olyan szakértők, akik a végleges kilépési dátumot 2020 utánra teszik, szerintük ugyanis a 43 éves együttműködésnek nagyjából egy évtizedbe telik, míg véget vetnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »