Szakértők: Bulgáriában hagyni kell, hogy újra az őshonos fajta legyen az úr

 Csak augusztusban több mint hétezer hektárnyi fenyőerdővel végeztek a szúbogarak Bulgáriában, majdnem háromszor akkora területtel, mint az előző években – közölték a helyi illetékesek.

A bolgár erdészeti hivatal igazgatója, Tsenko Tsenov szerint a szúproblémában érintett fenyőket az 1950-es években kezdték elültetni csaknem 680 ezer hektárnyi alacsonyan fekvő területen, hogy segítsék a talajerózió elleni küzdelmet.

A fenyőerdők helyzetét tovább súlyosbítja, hogy a globális felmelegedés és a nem megfelelő fakitermelés miatt a fák nem jutnak elegendő vízhez és nincs elég élőhelyük.
Bulgária déli és délnyugati részén a legaggasztóbb a helyzet. Ezeken a területeken az erdészeti hivatal munkatársai fakivágással próbálnak védekezni a szúbogarak ellen.Mostanra a görög határ menti Rodope hegység alacsonyan fekvő területein lévő fenyők csaknem harmada vált a szúbogarak és különböző betegségek áldozatává.

Az egyik helyi szakértő szerint a hosszú távú megoldás az, ha hagyják, hogy az ilyen magasságban domináns lombhullató fák újra birtokba vegyék a területet. Mint hozzátette, amikor kivágják a tűlevelű fákat, látják a bükkfa, tölgyfa és kőrisfa csemetéket.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »