Szakértő: főként Kelet-Európát érintheti rosszul a INF-szerződés felbomlása

Szakértő: főként Kelet-Európát érintheti rosszul a INF-szerződés felbomlása

Az egész világot, de főként Kelet-Európát érintheti rosszul a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek leszereléséről szóló nemzetközi megállapodás, az INF-szerződés felbomlása – mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap hétfői kiadásában megjelent írásában arra figyelmeztetett, Európa biztonsága forog kockán, miután Oroszország kilépett az INF-szerződésből, és ha Moszkva nem enged, akkor az kevesebb mint egy hónapon belül a szerződés végét jelenti.

Kis-Benedek József erre reagálva elmondta, valójában Oroszország már évek óta újra telepíti a rakétákat, amelyek hatótávja 2500 és 5500 kilométer között van.

Hírdetés

Ugyanakkor nem a nukleáris fegyverek jelentik a legfőbb fenyegetést Európa biztonságára, hanem az újonnan rendszeresített orosz tüzérségi eszközök.

A fegyvereket már kipróbálták például Szíriában, illetve Csecsenföldön, és olyan komoly tűzerőt képviselnek, ami aggodalommal tölti el a balti országokat és Lengyelországot – tette hozzá.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »