Szakértő: európai probléma a dzsihadisták hazatérése

Szakértő: európai probléma a dzsihadisták hazatérése

BUDAPEST. Európa égető problémája, hogy mi történjék az összeomló Iszlám Államnak a kontinensre hazatérő, általában európai állampolgársággal is rendelkező dzsihadista harcosaival – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Amennyiben nem engedik vissza őket, a Közel-Keleten biztosan kivégzés vár rájuk, Európában viszont néhány év börtön után újabb terrorcselekményeket követhetnek el – közölte az elemző.   

Mint elmondta: a német elhárítás szerint 700-1900 volt harcos tér vissza csak Németországba. Vagyis a többi nyugat-európai országgal együtt, több ezerre tehető a számuk. Ennyi embert pedig lehetetlen folyamatosan megfigyelni – tette hozzá.   

Arról is szólt, hogy Angela Merkel német kancellár, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) kongresszusán először ismerte el, hogy a migráció nyomán valóban kialakultak olyan "no go zónák" Németországban, ahová sem a rendőrség, sem a tűzoltók nem mernek bemenni.

Spöttle: Megérdemlik a sorsukat a terroristák

Egyre több dzsihadista tér vissza Európába, egyiküket, egy belga származású szélsőségest a belga kormányfő nemkívánatos személynek minősített, és elzárkóznak a vele való tárgyalás elől. Németországban viszont egyelőre nem tesznek hasonló lépéseket, csak az biztos, hogy egyre több a terroristagyanús személyek elleni eljárások.

Hírdetés

A belga terrorista felajánlotta információit az Iszlám Állammal kapcsolatban, miután Irakban kötél általi halálra ítélték – többek közt azért, mert gyerekeket képezett ki gyilkolásra – de Brüsszel belga része egyelőre elzárkózik a vele való tárgyalástól – ismertette Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 műsorában.

Michel belga kormányfő az eset kapcsán egy európai protokoll felállítását szorgalmazta, ugyanis nemcsak belga, hanem német állampolgárt is fenyeget halálbüntetés. Ezzel kapcsolatban a szakértő úgy fogalmazott: probléma lehet velük kapcsolatban, ha esetleg kettős – tehát iraki–német, vagy szír–belga – állampolgárok.

Ugyanis ilyen esetben – folytatta – az iraki vagy szíriai hatóságok eltekinthetnek az uniós ország állampolgárságától, ezért az uniós országok megpróbálhatják elérni, hogy a halálbüntetés helyett életfogytiglani büntetés kapjanak az uniós országban. Németországban jelenleg 25 év az életfogytiglani büntetés, csak sorozatgyilkosok számára van tényleges életfogytiglan, de Spöttle szerint a terroristák akár sorozatgyilkosoknak is számíthatnak, hiszen több emberen követhették el a kegyetlenebbnél kegyetlenebb gyilkosságaikat.

Mint elmondta, nagyon nehéz egyébként a közel-keleti országokból információkat szerezni, de szerinte azok, akik az Iszlám Állam soraiban harcoltak, megérdemlik a sorsukat.

A németországi no-go zónákkal kapcsolatban elmondta: Hamburg, Berlin és Frankfurt nagyon veszélyes városok lettek, különösen a muszlimok által lakott kerületei. Mint hozzátette: Bajorország az egyetlen tartomány, ahol egyébként ilyen no-go zónák nincsenek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »