Szakértő: Az üzemanyag jövedéki adójának csak töredéke kerül a közutak karbantartására

Az üzemanyag jövedéki adója 40-60 milliárd évente, azonban ennek csupán egy kis része kerül a közutak karbantartására. 

A költségvetésbe az üzemanyag jövedéki adójából befolyt pénzösszegeket nem az ukrán utak karbantartására fordítják, ezeket a pénzeszközöket  a felsőbb körökben egyszerűen eltulajdonítják – írta a Golos.ua  Vjacseszlav Konovalov, az Euro-Patruly  társadalmi szervezet szakértőjére hivatkozva .

Az ukrán útszakaszokkal régóta nem törődött senki, – az előző kormány sem -, mivel egyszerűen nem volt rá pénz – jegyezte meg a szakértő. Szavai szerint 8 hrivnyás árfolyamon számolva tudományosan megalapozott számítás szerint 24 milliárd hrivnyát kellett volna a 170 ezer km  ukrán közúti rendszer  fenntartására fordítani. Azonban erre a célra ennek az összegnek mindössze az 1/3-a lett ráköltve.  Ennek eredményeképpen pedig természetesen csak növekedett az elhanyagolt útszakaszok hossza Ukrajnában.

Elmondása  szerint a mai napra egyszerűn teljesen elhasználtuk szovjet örökségünket. Ez nemcsak az útszakaszokat érinti, hanem  az  Ukrzaliznicját, a Kommunális Lakásgazdálkodást és más szférákat is.
Ahová az államnak be kellett volna fektetnie, ott az nem történt meg. Jelenleg azonban, hogy az elhanyagoltságot kompenzálni tudjuk, a többszörösét kell befektetni – húzta alá Konovalov.

A szakértő megjegyezte, hogy van pénz az utak karbantartására. A baj csak az, hogy ezeket a „fent ülők” eltulajdonítják. Szerinte mindenki számára ismert,  hogy az üzemanyag után jövedéki adót fizetünk – különböző értékelések alapján – ez 40-60 milliárd hrivnya évente. Ennek az összegnek kellene a költségvetésbe befolynia az ukrán útszakaszok javítására. Természetesen ezek a pénzek a befolynak a költségvetésbe, de ott valahogyan „feloldódnak” – bizonygatja a szakértő.

Emlékeztetőül az ukrán közutak minősége világviszonylatban a névsorban hátulról az ötödik. A Global Index értékelése alapján Ukrajna a közutak minőségét illetően 138 ország közül a 134-dik helyet foglalja el, ami a maximálisan adható 7 pontból 2,4-et jelent.

Az  elmúlt évben szintén ez értékelés szerint 140 ország közül a 132-ek voltunk.  A helyzet csak Paraguayban, Kongóban és Mauritániában rosszabb jelenleg. 
A világon a legjobb útszakaszokkal az Egyesült Arab Emirátusok rendelkezik. A legjobb tízben van még  Szingapúr, Hongkong, Hollandia, Japán, Franciaország, Svájc, Ausztria, Portugália és Dánia.  Az USA a 13-dik helyet foglalja el,  Németország a 16-kat,  Törökország a 28-kat. Oroszország az értékelésben a 123-dik helyen áll.

Csatolt_cikkek: Témába vág!Moszkal: az embereknek meg kell érteniük, attól, hogy leblokkolják az utakat, még nem indulnak meg az útjavításokUkrajnában nem a megfelelő célokra használják fel az útjavításokra szánt forrásokatAz aszfalt hiánya okoz fennakadást az útjavításban – ez történt Beregszászban!40 milliárd hrivnyát szánnak útjavításokra UkrajnábanRovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: adó, benzinár, autós közlekedés, közlekedés, Ukrajna, gazdaság, ukrán gazdaság, útjavításForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »