Szakértő: A nyugdíjemelés az államadósság növekedéséhez vezet Ukrajnában

A nyugdíjak 10 százalékos emelése, ami azt jelenti, hogy 5 millió ukrán 300 hrivnyával fog magasabb nyugdíjat kapni december elsejétől, azt fogja eredményezni, hogy növekedni fog Ukrajna államadóssága – jelentette ki Andrij Novak ukrán közgazdász.

„A szociális normák emelése csak a gazdaság növekedése után következhet be. Ha nem növekszik a gazdaság, akkor a nyugdíjak emelése a külső és a belső államadósság növekedését eredményezi. Az, hogy mennyire növekedik az államadósság, a 2017-es év határozza majd meg. Meg kell várni a jövő év első negyedévét ahhoz, hogy tisztában legyünk azzal, mennyi bevétel folyik be a költségvetésbe.” – magyarázta Andrij Novak.

A szakértő megjegyezte, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények mellett a nyugdíjemelés az infláció növekedéséhez vezethet  – tudatja a Golos.ua.

„A következő évben az infláció növekedése már a kormány által van beprogramozva. 2017-ben továbbra is folytatódni fog a hrivnya leértékelődése, ami azt jelenti, hogy legalább 27,2 hrivnya lesz egy dollár. Azért, hogy teljesüljenek a költségvetési mutatók, a nemzeti valuta tovább fog gyengülni.”- összegezte a közgazdász.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: nyugdíj, ukrán gazdaság, ukrajnai hírek, államadósság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »