Szakértő: A hrivnya jelenlegi árfolyama jól tükrözi Ukrajna valós gazdasági helyzetét

Ukrajna függetlenségének kihirdetése, azaz 1991 óta megszűnt a rubel használata és bevezették az ideiglenes pénznemet Ukrajnában, a kupont. 1992-ben megjelentek az első hrivnyák, amit a határon túl bocsátottak ki, a pénzügyi reform viszont az országban hivatalosan 1996-ban vette kezdetét.

1996. augusztus 25-én Leonyid Kucsma, Ukrajna akkori elnöke utasítást adott a pénzügyi reform megvalósítására, melynek kezdetét szeptember 2-val jelölte meg. Az említett év szeptember 2-16 között ez a reform megvalósításra került, de az átmenet a kuponok használatáról a hrivnyára a valóságban tovább folytatódott. Körülbelül egy hónappal a pénzügyi reform kezdete előtt volt elfogadva az a titkos rendelet az állami bizottság részéről, mely azt tartalmazta, hogy Ukrajnában pénzügyi reformot kell végrehajtani. A bizottságot az akkori miniszterelnök Pavlo Lazarenko vezette, helyettese pedig a Nemzeti Bank akkori vezetője, Viktor Juscsenko, második helyettese pedig az akkori miniszterelnök helyettes, Viktor Pinzenik volt – tudatja a RIA Novosztyi.

„Szeptemberben lesz 20 éve, hogy bevezették az ukrán nemzeti valutát, a hrivnyát. Húsz év alatt nemzeti valutánk értéke tizenkétszeresére devalválódott, vásárlói képessége pedig valószínűleg még többet csökkent.  Ez az értékvesztés nem kompenzálódott a lakosság jövedelmének növekedésével.” – mondta el Vszevolod Sztepanyuk gazdasági szakértő.

„A valuta kilátásai nagymértékben összefüggésben vannak a gazdaság versenyképességével. Mivel a kormány nem a gazdaság fejlesztésével foglalkozik, hanem annak az elhasználásával, ezért természetes jelenség az, hogy ez negatív hatással lesz a valutaárfolyamra is.” – osztotta meg véleményét Sztepanyuk.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: hrivnya árfolyam, hrivnya, Ukrajna, ukrán gazdaság, ukrajnai hírek, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »