Szakértő: a hrivnya gyengülésére számítunk decemberben

Szakértő: a hrivnya gyengülésére számítunk decemberben

December végére a dollár 27,8-28,3 hrivnya, az euró 30,5-31,1 hrivnya között mozoghat Ukrajnában, ha a katonai konfliktusok kockázata nem csökken – fejtette ki véleményét Vadim Ioszub, az Alpari vezető elemzője.

Elmondása szerint novemberben a hrivnya megtörte hosszú távú erősödését mind a dollárral, mind az euróval szemben

– idézi az Ukrinform.ua.

Novemberben a hrivnya a dollárral és az euróval szemben is leértékelődött, a dollár erősen emelkedett. Ezzel egyidejűleg megszakadt a tizenegy hónapos dolláresés (tavaly decembertől októberig), és a hat hónapos eurócsökkenés (májustól októberig) sorozata – mondta a szakértő.

Kifejtette, hogy a hónap közepétől nyomást fog gyakorolni ​​a hrivnya alakulására az ukrán-orosz határon éleződő helyzet súlyosbodása, és hónap végéhez közeledve a koronavírus legújabb törzsének, az omikronnak a megjelenése.

Hírdetés

Az NBU által meghatározott hivatalos árfolyamok alapján a dollár 2021 novemberében 26,3265 hrivnyáról 27,1739 hrivnyára (+ 3,2%) emelkedett. Ugyanebben az időszakban az euró árfolyama 30,5032 hrivnyáról 30,6481 hrivnyára nőtt (+ 0,5%).

Az európai fizetőeszköz dollárral szembeni szerényebb növekedése az euró dollárral szembeni csökkenésével függ össze a globális devizapiacon.

Ugyanakkor 2021 eleje óta a dollár a hrivnyához képest 3,9%-kal, az euróval szemben pedig 11,8%-kal csökkent.

A szakértő hozzátette, a volt Szovjetunió valutái közül a hrivnya az év eleje óta a harmadik helyen áll a dollárral szembeni erősödésben – az örmény dram és a grúz lari után. A novemberi esés után a hrivnya is a harmadik helyre került – az orosz rubel és a fehérorosz rubel drasztikusabban esett a dollárral szemben.

A Bloomberg szerint október elején a hrivnya a világ legjobb tíz devizája között volt, amely 2021 eleje óta a legnagyobb mértékben erősödött az amerikai dollárral szemben.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »