Szakértelmet várnak a gi­gakórháztól – Leginkább a sürgősségi ellátás profitálhat a kolozsvári regionális intézmény megépültéből

Szakértelmet várnak a gi­gakórháztól – Leginkább a sürgősségi ellátás profitálhat a kolozsvári regionális intézmény megépültéből

Nagy szükség van regionális kórházra Erdélyben, ennek azonban úgynevezett kiválósági központként kellene működnie, amely a megyei kórházaknál magasabb szintű orvosi szolgáltatásokat képes nyújtani, és az egész régióból fogadja a komplexebb eseteket – vélekednek a leendő, a román kormány által nemrég jóváhagyott intézmény funkciójáról a Krónikának nyilatkozó szakemberek.
Méreteiben gigantikus, felszerelését tekintve ultramodern lesz a hosszú évek óta tervezett kolozsvári regionális kórház a román egészségügyi minisztérium által közölt első információk szerint. Az egészségügyi intézmény terve kapcsán lapunk több erdélyi kórház vezetőjét is megkereste, akik elmondták: a 849 ágyasra tervezett regionális kórháznál az ultramodern műszereken túlmenően rendkívül képzett szakemberekre is szükség van, akiket ennek megfelelően meg is kell fizetni. Jelenleg ugyanis épp a sürgősségi ellátással összefüggő területeken – intenzív terápia, aneszteziológia és imagisztika – tapasztalható a legnagyobb szakemberhiány, a fiatalok inkább külföldön helyezkednek el.

Mivel a terveket egyelőre csak a kolozsvári kórházmenedzserek látták, a szakma egyelőre kevés információról rendelkezik a leendő gigakórházról, felszereltségéről például alig tudni valamit.

– jelentette ki elöljáróban a Krónikának a leendő egészségügyi intézmény kapcsán dr. Bódizs György, a kolozsvári rehabilitációs kórház orvos igazgatója. A főorvos szerint a regionális intézményre már csak amiatt is szükség van, mivel a kolozsvári kórházak közül a régiek elavultak, de az újak – a rehabilitációs kórház, a járványkórház, a munkaügyi kórház vagy a Clujana városi kórház – is 30-40 évesek, ami egy kórház életében már „tisztes kornak” számít. Ráadásul a sürgős esetek ellátása is akadályokba ütközik, a sürgősségi osztály elhelyezése a régi klinikák udvarán nem megfelelő, nem tudja betölteni a szerepét, mert nehéz megközelíteni.

Így az új kórháztól elsősorban a sürgősségi esetek, a roham-mentőszolgálat (SMURD) által hozott betegek gyors ellátását remélik. „Talán az a legfájdalmasabb az embereknek, hogy még a sürgősségen is várni kell” – mutatott rá a szakember. Így szerinte az új intézmény nyomán

elsősorban az orvostudománynak a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó ágazatai profitálhatnak, például az idegsebészet, az ortopédia, a traumatológia.

Hírdetés

„A rehabilitációs kórházban működik például a plasztikai sebészet, melynek nem itt volna a helye, hanem az új kórházban” – jelentette ki az orvos igazgató. Bódizs György szerint lesz néhány terület, amely az új kórház révén jobb helyzetbe kerül, ahol érezhetően javulni fog az ellátás, míg más területeken valószínűleg nem lesz lényeges különbség. Pedig ha a jelenlegi helyzetet vizsgáljuk, a gyerekkórház rászorulna egy új épületre, mivel három ingatlanban működik. „Soknak tűnik a 800 ágy, de sokfelé kell osztani” – mondta az új intézmény kapcsán Bódizs György.

A regionális kórház pár problémát megold ugyan, de újakat is generál – mutatott rá az érem másik oldalára a kolozsvári főorvos.

Az ultramodern gigaintézménynek kétségkívül nagyon magas lesz a fenntartási költsége, és egyelőre kérdéses, hogy lesz-e rá fedezet.

A másik kérdés, ami felmerül, hogy lesz-e szakképzett személyzet, aki életet leheljen az intézménybe. „Az egészségügyi szolgáltatásoknál az épület és az orvosi műszerek csak kellékek, a humán erőforrás a meghatározó” – fogalmazott az orvos igazgató. Bódizs György rámutatott, Kolozsváron eddig sem volt szakemberhiány az egészségügyben, szám szerint van elegendő alkalmazott, viszont felhívta a figyelmet, hogy a minőség és a mennyiség két különböző dolog. Ráadásul mennyiségre sincs annyi szakember, hogy egy új, a jelenlegi rendszerrel párhuzamosan működő intézményt feltöltsenek, ahhoz

mintegy 1500 szakemberre lenne még szükség.

Ezeket vélhetően a környező megyékből – Biharból, Szatmárból, Besztercéről – fogják bevonzani.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »