Szakadjon le Ficóról – ezt javasolják az EP-képviselők Pellegrininek

Szakadjon le Ficóról – ezt javasolják az EP-képviselők Pellegrininek

Peter Pellegrini szlovák kormányfő kedden az Európai Parlamentben kapott hideget-meleget. Az Európa-párti politikájáért dicsérettel, Szlovákia jogállamisága miatt azonban bírálattal illették.

Pellegrini Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolási ügyéről beszélt az európai parlamenti képviselőknek, valamint az álhírek terjedéséről, illetve a migráció kérdésében való együttműködés szükségességéről.

A kormányfő, rögtön a beszéde elején, a parlamenti testület előtt támogatását fejezte ki pártja államfő-jelöltjének, Maroš Šefčovičnak, miközben az hosszabb ideje azt állítja, hogy független jelölt. „Hiszem, hogy Szlovákia polgárai érettségükről tesznek tanúbizonyságot azzal, hogy egy egyértelműen európai irányultságú jelöltet választanak” – jelentette ki Pellegrini hozzáfűzve, az általa képviselt párt nem választhatott volna Európa-pártibb jelöltet, mint Šefčovič.

Hírdetés

Pellegrini felszólalása után az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker következett a sorban, aki csupán általánosságokat mondott, és közvetve megdicsérte Pellegrinit. „Szlovákia számunkra, Nyugatról érkezettek számára, nem semleges ország. 13 éves voltam, amikor az emberek a Prágai Tavaszról beszéltek, ami pozsonyi is volt egyúttal… Akkoriban nagy figyelmet szenteltünk az önök országának” – mondta Juncker.

Pellegrininek azonban éles bírálattal is szembesülnie kellett az Európai Parlamentben. Sophia in ‘t Veld holland képviselő például azt kérdezte tőle, hogy „milyen vezetőtípus akar lenni”. In ‘t Veld tagja volt annak a képviselői küldöttségnek, amely a Kuciak-gyilkosság után Szlovákiába utazott, hogy megállapítsa, milyen állapotban van a jogállamiság az országban.

Azt tanácsolom Önnek, hogy szakadjon le Fico úrról, mert ő a régi Európa szimbóluma. Maga pedig az új Európáé” – fűzte hozzá a képviselő asszony.

(Aktuality.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »