Szabotőröket fogtak? Egy videót is közzé tettek

Szabotőröket fogtak? Egy videót is közzé tettek

Állítólagos ukrán szabotőröket fogott el az orosz titkosszolgálat a Krím félszigeten. A beismerő vallomásukra videofelvételt is közzétettek. Közben az orosz miniszterelnök elképzelhetőnek nevezte, hogy Moszkva megszakítja kapcsolatait Kijevvel.

Szabotőrakció készült a Krím félszigeten az orosz titkosszolgálat szerint. Felvételeket is közzétett a feltételezett zavarkeltőkről, akik beismerő vallomást tettek. „2015 októberében szervezett be ügynöknek az Ukrán Védelmi Minisztérium titkosszolgálati igazgatósága. Az lett volna a dolgom, hogy katonai információkat gyűjtsek a Krím félszigeten” – vallotta Revdan Sulejmanov, az FSZB fogságába került egyik férfi.

Az orosz rabságba került férfiak azt állították, hogy telefonon, és internetes közösségi oldalakon kapták volna a parancsokat. „Emberek hívnak fel, akik elmondják, hogy kinek a nevében keresnek. Majd találkozom velük, hogy megmondják, hova kell menni és mit kell tenni” – mondta a felvételeken egy Andrej Zahtej nevezetű rab.

Az orosz sajtó ezt követően azt írta, hogy Oroszország a diplomáciai kapcsolatok megszakítását fontolgatja Ukrajnával. Az orosz miniszterelnök is megszólalt. „Ez szabotázs: lényegében bűncselekmény, amelyet ki kell vizsgálni, és az érintetteket, akárcsak a szervezőket felelősségre kell vonni, bűnvádi felelősségre. Ami a diplomáciai kapcsolatok megszakítását illeti, én nem akarom, hogy így végződjön a dolog, de ha nem lehet befolyásolni a helyzetet, akkor az ország elnöke bizonyára hozhat ilyen döntést” – hangoztatta Dmitrij Medvegyev

A feszültség fokozódása miatt az ukrán elnök harckészültségbe helyezte a Krím és a Donyec-medence szomszédságában állomásozó ukrán csapatokat. „Ez lényegében semmit nem jelent számunkra. Mi mindig a legmagasabb készültségben vagyunk. Egyetlen dolgot jelen, hogy mentálisan valami nagyobb dologra készüljünk” – mondta egy ukrán katona. Bár az ukrán katonák készek a harcra, az nem valószínű, hogy Oroszország átfogó támadást indítana Ukrajna ellen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »