Szabó Magda-kiállítás nyílt születésének 100. évfordulója alkalmából

Szabó Magda-kiállítás nyílt születésének 100. évfordulója alkalmából

BUDAPEST. Szabó Magda író, költõ és mûfordító születésének közelgõ 100. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt Annyi titkom maradt… címmel kedden a Petõfi Irodalmi Múzeumban (PIM) Budapesten.

Szabó Magda könyvei egytõl egyig kincses ládák, az Ókút mélyén, Az ajtó mögött vagy Abigél szobra alatt, a Régimódi történetben sokkal több titok rejlik, mint bárhol máshol talán a magyar irodalom lapjain – méltatta a 2007-ben elhunyt szerzõt Hoppál Péter kultúráért felelõs államtitkár. Hozzáfûzte: Szabó Magda könyveinek és olvasóinak élt, új korszakot teremtett a magyar irodalomban. Mûveinek megfilmesített változatait az is ismerte, aki egyáltalán nem olvas.   

Bár a kétkötetesre tervezett Für Elise címû önéletrajzi regényének második része már nem születhetett meg, az irodalomtörténészek szerint életmûve így is teljes, kerek egész. A befejezetlenség érzetét csupán Szabó Magdára jellemzõ derûs életenergia, a belsõ szellem, a lelki gazdagság, a kifogyhatatlan mondanivaló jelenlétének hiánya keltheti – emelte ki Hoppál Péter.   

Prõhle Gergely, a PIM fõigazgatója hangsúlyozta: az alapvetõen Szabó Magda szövegeire épülõ, interaktív tárlat egy rendkívül gazdag és hosszú életpálya lenyomatát tárja a közönség elé.   

"Szabó Magdát egy dolog érdekelte, az életmû, a munkája. És abban a munkában õ nem volt református, konzervatív, úriközép vagy épp debreceni … Abban a munkában õ író volt, akinek egyetlen célja volt: világokat teremteni a lehetõ leghitelesebben" – fogalmazott a tárlatot megnyitó Háy János József Attila-díjas szerzõ. Kiemelte, hogy a PIM kiállítása a Szabó Magda személyében rejlõ forgandóságot, impulzivitást ragadja meg.   

"Meghozza a kedvet, hogy örüljünk annak, hogy élünk, hogy ennyire gazdag lehet egy emberi élet" – fûzte hozzá Háy János. A négy kisebb termet elfoglaló, személyes tárgyakat, fényképeket és számos, megjelent kötetekbõl és levelezésekbõl származó szövegrészletet felvonultató tárlatot jövõ márciusig látogathatja a közönség.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »