SZABÓ JÓZSEF ÓDZSA BÚCSÚZTATÁSA

SZABÓ JÓZSEF ÓDZSA BÚCSÚZTATÁSA

Március 29-én, Budapesten, 14.45 órától a Farkasréti temetőben kísérik utolsó útjára az erdélyi magyar színjátszás meghatározó alakját, az életének 91. évében elhunyt Szabó József Ódzsa rendezőt. A korszakos alkotó, a nagyváradi Szigligeti Színház örökös tagja és életműdíjasa tisztelői a sírkert Makovecz-termében róhatják le kegyeletüket.

Szabó József 1928-ban született a Bihar megyei Székelyhídon (Románia). 1953-ban végzett a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben, majd egy évig a moszkvai Színművészeti Főiskola rendezői szakán folytatta tanulmányait.

Hírdetés

Hazatérve a nagybányai, illetve a szatmári színházban, majd 1957. augusztusától több mint egy évtizeden át a kolozsvári Állami Magyar Színházban rendezett. 1963-1965 között rendezőként, 1969-ben fõrendezőként dolgozott a nagyváradi teátrum magyar társulatánál, ahol olyan legendás előadásokat vitt színre mint a Metropol Együttessel közös Az ifjú W. újabb szenvedései, a Tamási-féle Ősvigasztalás, vagy Sütő András Anyám könnyű álmot ígér című színművei.

1985-ben áttelepült Magyarországra, és nyugdíjazásáig előbb a győri Kisfaludy, később a veszprémi Petőfi Színházban dolgozott, alkalmanként pedig Erdélybe is visszatért.

Szigligeti Színház Nagyvárad


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »