Szabadulószobát alakítanak ki egy szarvasi általános iskolában

A tananyaghoz kapcsolódó, év közben többször átalakítható szabadulószobát hoznak létre a szarvasi szlovák általános iskolában. Az intézmény fejlesztési elképzeléseit az Emberi Erőforrások Minisztériuma 72 millió forinttal támogatta.

Nyemcsok Mátyásné, az iskola igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a kollégium nem használt tetőterében lévő négy szobából alakítanak ki két szabadulószobát. A tervek már készülnek, a diákok – az elképzelések szerint egy-egy osztály évente legalább öt alkalommal – a következő tanévtől használhatják a szobákat.

A feladatsorokat a tananyag alapján állítják össze. Az alsóbb évfolyamon még főként olvasási ismeretekkel lehet „kiszabadulni”, felsőben már kifejezetten a tantárgyi számonkérés eszközei lesznek – emelte ki. A tervek szerint a 4–6 fős csoportoknak nem mondják meg előre, hogy mely tantárgyból kell készülniük, ezzel szeretnék ösztönözni a diákokat, hogy valamennyi tantárgy tanulására figyeljenek oda.

A tudás mellett a gyerekek szociális kompetenciái is fejleszthetők így, hiszen a csapatnak össze kell dolgoznia a minél gyorsabb kiszabadulás céljából – jegyezte meg az igazgató.

Hírdetés

Nyemcsok Mátyásné elmondta, hogy a Szarvason lévő másik három általános iskolával is együttműködnek, és azt tervezik, hogy évfolyamonként 20-20 diákot meghívnak majd egy „kiszabadulós játékra”. A szobák később tantárgyi vetélkedők alapjai is lehetnek – tette hozzá.

A programot két év múlva hatékonyságméréssel kell zárni, de a szabadulószobák azután is megmaradnak – közölte. Mint mondta, nem tud arról, hogy magyar oktatási intézményben hoztak volna már létre szabadulószobát.

Az igazgató kifejtette, hogy a 72 millió forintos támogatás egy részéből az úgynevezett projektoktatási módszert is szeretnék bevezetni az iskolában. Ennek az a lényege, hogy kiválasztanak egy-egy témát – mint például a víz, a nap –, amelyhez kapcsolódóan valamennyi tantárgy ismeretanyagát, a költeményektől kezdve a zenei műveken át a földrajzig és a fizikáig megtanítanák a szaktanárok.

Eleinte egy-egy projekthetet hirdetnének meg, de ha a módszer beválik, elképzelhető, hogy az egész iskolában így alakítanák ki a tanrendet – mondta Nyemcsok Mátyásné.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »