Szabadon engedték a gádori földműveseket

Szabadon engedték a gádori földműveseket

Az apatini Szabálysértési Bíróság új döntése értelmében az éjjel szabadon engedték azt az 5 gádori földművest, akiket 10 nappal ezelőtt ítéltek börtönre.

A tárgyalás tegnap délután 14 órakor kezdődött, és hajnali fél 2-kor fejeződött be a mezőgazdasági termelők börtönbüntetésének felfüggesztésével. Az apatini Szabálysértési Bíróság a napokban hoz végleges döntést az ügyben – írja a Vajdasági Televízió.

Az 5 földműves, Dušan Batinić, Danilo Kričko, Vladimir Skrobonja, Đorđe Grahovac és Mane Prica ügyét március 19-én tárgyalta először az apatini Szabálysértési Bíróság. Akkor 30 nap börtönbüntetésre ítélték őket, amiért 26 napot töltöttek a gádori határban, és nem engedték a földbitorlóknak, hogy megműveljék a földeket. A földműveseket rendbontás vádjával tartóztatták le.

Az újvidéki Fellebviteli Bíróság megsemmisítette az apatini Szabálysértési Bíróság döntését, és visszautalta az ügyet.

Branimir Mitrović, a gádori földművesek ügyvédje szerint az újvidéki Fellebviteli Bíróság döntése után megsértették a földművesek emberi jogait, mert jogalap nélkül tartották őket a börtönben.

Az ügyvéd hozzátette, hogy tegnap a védelem újabb tanúit hallgatták meg az ügyben.

„A legfontosabb most az, hogy ezek a földművesek hazatérhettek, ami sokat árulkodik az ítéletről is, amit ezután hoz majd meg a bíróság”, tette hozzá Mitrović.

A földművesek letartóztatása miatt a tartományi kormány illetékes bizottsága azt javasolta, hogy vizsgálják át az állami földek bérbeadásának körülményeit, a tartományi képviselőház pedig tartson rendkívüli ülést.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »