Szabadlábra kerülhet a nyíregyházi emberölés gyanúsítottja

Csak a tiltott fegyverviselésért indított romániai büntető eljárásának lezárulása után adják át a román hatóságok a nyíregyházi lövöldözéssel gyanúsított román orvost Magyarországnak: erről szerdán hozott jogerős határozatot a bukaresti legfelső bíróság.

Mint ismeretes, a Magyarországon dolgozó orvos a gyanú szerint augusztus 31-én Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, az asszonyt megölte, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette. A Kolozsváron másnap elfogott Dan Stamatiunál a rendőrség egy revolvert talált, amelyre nem volt engedélye, ezért eljárás indult ellene. A férfi Magyarországnak történő kiadását augusztus 2-án jóváhagyta ugyan a kolozsvári ítélőtábla, a gyanúsított azonban a legfelső bíróságnál fellebbezett, amely kifogásainak részben helyt adva elhalasztotta kiadatását.

Az MTI tudósítása szerint a szerdán kihirdetett jogerős ítélet kimondja, hogy Dan Stamatiu addig Romániában marad, amíg jogerős döntés születik a kolozsvári ügyészség által ellene indított bűnvádi eljárásban, illetve – ha a tiltott fegyverviselésért letöltendő szabadságvesztésre ítélik – amíg büntetését letölti, vagy Romániában elrendelik feltételes szabadlábra helyezését. A bíróság elrendelte, hogy amint megszűnnek az átadás halasztásához vezető okok, Dan Stamatiut helyezzék 30 napos előzetes letartóztatásba a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs végrehajtása – vagyis Magyarországnak történő átadása – érdekében.

A fellebbviteli tárgyaláson pénteken Lucian Negruțiu, a gyanúsított ügyvédje etnikai érvekre hivatkozva kérte az átadás elutasítását, vagy halasztását. Az ügyvéd azt állította: Magyarország polgárai általában is ellenérzéseket táplálnak a románok ellen, a gyanúsított – általa beismert, „sajnálatos” – tettével kapcsolatban pedig „kifejezetten ellenséges” közhangulat alakult ki.

Az ügyvéd az Emberi Jogok Európai Bíróságának egyes Magyarországot elmarasztaló döntéseire hivatkozva azt állította: fennáll a veszélye, hogy a gyanúsított – kiadatása esetén – embertelen vagy megalázó bánásmódban részesülne. Álláspontja szerint az is a kiadás ellen szól, hogy a gyanúsított önmagára is veszélyes, hiszen – mint a kolozsvári tárgyaláson elmondta – azért hozta magával fegyverét Romániába, hogy néhány családi ügye elintézését követően Romániában véget vessen életének, márpedig ennek kockázata nagyon megnőne, ha egy ellenséges környezetbe kerülne.

A legfelsőbb bíróság döntése a kolozsvári táblabíróság által szeptember másodikán elrendelt 30 napos előzetes letartóztatás hatályát is megszüntette, és elrendelte Dan Stamatiu azonnali szabadlábra helyezését, „amennyiben más ügyben nincs érvényben ellene őrizetbe vételi, vagy letartóztatási parancs”. Az MTI értesülése szerint ez a rendelkezés a kolozsvári rendőrségi fogda számára sem egyértelmű, és pontosítást vár a legfelsőbb bíróságtól, hogy valóban szabadon kell-e engednie a nyíregyházi emberölés gyanúsítottját.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »