Szabadlábra helyezte a prágai bíróság a kurd politikust

Ügyének kivizsgálásáig szabadlábra helyezte a prágai városi bíróság kedden Száleh Muszlimot, a legfőbb szíriai kurd párt hét végén Prágában őrizetbe vett egykori vezetőjét – közölte Miroslav Krutina, a kurd politikus védője újságírókkal Prágában, a férfi bírósági meghallgatása után.

Száleh Muszlimot török kérésre, nemzetközi elfogatóparancs alapján vette őrizetbe a cseh rendőrség.

A cseh államügyészség Száleh Muszlim előzetes letartóztatását javasolta a bíróságnak, hogy a kurd vezető előzetesben várja ki a kiadatásáról hozandó döntést. A jogász szerint a bíróság azonban elfogadta a kurd politikus ígéretét, hogy együttműködik az ügyét kivizsgáló szervekkel, ezért szabadlábra helyezte őt.

A 67 éves Száleh Muszlim a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia politikai szárnyának, a kurd Demokratikus Egység Pártjának (PYD) az egykori társelnöke. A PYD-t Ankara szintén terroristacsoportnak tartja. A kurd politikus a cseh fővárosban a közel-keleti helyzetről rendszeresen megtartott tanácskozáson vett részt, meghívott vendégként. A szíriai állampolgárságú férfi fejére a török hatóságok egymillió dollár jutalmat tűztek ki, és annak ellenére körözik, hogy Muszlim tavaly távozott a párt vezetéséből, igaz, a pártra még ma is jelentős a befolyása.

A török igazságügyi minisztérium vasárnap hivatalosan kérelmezte a kiadatását. Törökország prágai nagykövete pedig a keddi bírósági tárgyalást megelőzően bejelentette: amennyiben a prágai városi bíróság szabadlábra helyezné Száleh Muszlimot, az negatív hatással lehet a török-cseh kapcsolatokra.

A kurd politikus őrizetbe vétele ellen már hétfőn több százan tüntettek Prágában – főleg kurdok, és több tucatnyian kedden a városi bíróság épülete előtt is megjelentek. Néhány civil szervezet és a prágai sajtó szintén bírálta a cseh rendőrség lépését. A baloldali Právo és a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap egyaránt rámutatott: Száleh Muszlim Nyugat-Európából érkezett Prágába, s egyetlen nyugat-európai állam rendőrsége sem intézkedett ellene. A civil szervezetek szerint Ankarának nincs joga letartóztatási parancsot kiadni Száleh Muszlim ellen, mert nem török, hanem szíriai állampolgár.

A Hürriyet című török napilap keddi számában azt írta, hogy Csehország két, Törökországban terrorizmussal vádolt állampolgárát kéri Ankarától cserében azért, hogy kiadja a legfőbb szíriai kurd párt egykori vezetőjét. A hírt a török és a cseh külügyminisztérium részéről egyaránt cáfolták.

Markéta Vselichovát és Miroslav Farkast tavaly augusztusban hat év és három hónap börtönbüntetésre ítélték Törökországban, mert az ottani hatóságok szerint terrorista szíriai kurd harcosokkal működtek együtt. A Hürriyet úgy tudja, hogy Miroslav Farkas a YPG mesterlövésze volt, Marketa Vselichová pedig ápolóként és toborzóként tevékenykedett a milícia soraiban. A két fiatal cseh viszont egybehangzóan azt állítja, hogy humanitárius célból érkeztek a régióba, hogy mobil kórházat nyithassanak Szíriában. A prágai vezetés már korábban leszögezte: a hatályos cseh törvények szerint a két fiatal semmiféle törvénysértést nem követett el, és a cseh külügyminisztérium mindent megtesz kiszabadításuk érdekében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »