Szabadlábon a barátnőjét megölő műlábú olimpikon

Szabadlábon a barátnőjét megölő műlábú olimpikon

Oscar Pistoriust feltételesen szabadlábra helyezték, közel 11 évvel azután, hogy meggyilkolta barátnőjét, Reeva Steenkampot.

Oscar Pistorius dél-afrikai paralimpikon futóbajnok 11 évvel azután, hogy meggyilkolta a barátnőjét, Reeva Steenkampot, pénteken feltételesen szabadlábra került – írja a BBC alapján az Index. A helyi média értesülései szerint Pistorius nagybátyja pretoriai házában fogja letölteni büntetése maradék részét. (Dél-Afrikában szabadlábra helyezést követően az elítélteknek nem kell nyomkövetőt viselniük.)

Mivel az eredetileg kiszabott börtönbüntetése csak 2029-ben járna le, az addig tartó években így is szigorú feltételeknek kell megfelelnie: többe között egy felügyelő tisztviselő fogja szemmel tartani, akit az egykori paralimpikonnak tájékoztatnia kell, ha munkát keres, vagy új lakcímre költözne. Emellett indulatkezelési terápián kell részt vennie, közösségi szolgálatot kell végeznie, 5 évig nem fogyaszthat alkoholt, és nem tarthat kapcsolatot a médiával büntetésének lejártáig.

Hírdetés

Pretoria, 2024. január 5.  A sajtó munkatársai és egy biztonsági cég autói a barátnője meggyilkolása miatt elítélt Oscar Pistorius paralimpiai futóbajnok nagybátjyának a háza előtt 2024. január 5-én, Pistorius szabadon engedése után. A paralimpikon 2013. februárjában, Valentin-napon pretoriai otthonában lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampet, állítása szerint azért, mert betörőnek vélte. A most 37 éves Pistoriust büntetésének 2029. decemberi lejártáig egy felügyelő tisztviselő fogja szemmel tartani, az egykori paralimpikon nagybátyja pretoriai házában fogja letölteni büntetése maradék részét.  MTI/AP/Tsavngirayi Mukwazhi

Pretoria, 2024. január 5. A sajtó munkatársai és egy biztonsági cég autói a barátnője meggyilkolása miatt elítélt Oscar Pistorius nagybátjyának a háza előt, Pistorius szabadon engedése után. MTI/AP/Tsavngirayi Mukwazhi
A hatszoros paralimpiai bajnok futót 2016-ban eredetileg hatéves börtönbüntetésre ítélték, mert három évvel korábban brutális módon végzett a barátnőjével, Reeva Steenkamppel: otthonukban, fürdőszobájuk csukott ajtaján keresztült négyszer is rálőtt. Állítása szerint betörőnek hitte. 2017-ben a dél-afrikai Legfelsőbb Fellebbviteli Bíróság megváltoztatta az ítéletet, Pistorius 13 év 5 hónapot kapott.

Dél-Afrikában a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői abban az esetben nyújthatnak be kérelmet szabadságra bocsátásuk érdekében, ha jogerősen kiszabott büntetésük legalább felét már letöltötték. Az Atteridgeville Büntetőintézet illetékes bizottsága 2023 novemberben döntött Pistorius szabadságra bocsátása mellett, miután a világhírű sportoló már csaknem 9 évet letöltött büntetéséből.

A korábbi atléta lábait 11 hónapos korában kellett amputálni, ezt követően protéziseket kapott, amivel nem csupán járni, hanem futni is megtanult, olyannyira, hogy hatszoros paralimpiai bajnok lett, 100 méteren 10,91 másodperces idővel tartja a világcsúcsot, 200 méteren pedig 21,30-cal. A 2012-es londoni játékokon ráadásul az épek között is részt vehetett, ő azon tíz sportoló egyike, aki olimpián és paralimpián is elindult.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »