Szabadka: Jezidita menekültek tartottak békés felvonulást

Szabadka: Jezidita menekültek tartottak békés felvonulást

Az Iszlám Állam által két évvel ezelőtt Irakban elkövetett mészárlásra emlékeztek ma Szabadkán békés felvonulással az Irakból érkezett jezidita migránsok.

Az Iszlám Állam 2014-ben ezen a napon támadta meg a jeziditákat Irak kurdok által lakott részében, 7000 embert megöltek, további 3200-at elraboltak, utóbbiak sorsa mind a mai napig ismeretlen.

A békés menet egyik résztvevője a Subotica TV-nek nyilatkozva elmondta: fel kívánták hívni a nyilvánosság figyelmét arra, hogy milyen kegyetlen bűncselekményeket követnek el az Iszlám Állam követői Irakban és Szíriában. „Azért tiltakozunk, mert szabadságot akarunk, és azt, hogy hazaengedjék az elrabolt jeziditákat” – húzta alá.

Szavai szerint mintegy 50 jezidita Irak északnyugati részéről érkezett Szabadkára, az a terület főleg kurdok által lakott, de jelenleg az Iszlám Állam felügyelete alatt áll.

„Semmilyen gondunk nem volt az iraki kormánnyal, hanem csak az Iszlám Állam tagjaival. Azt mondták nekünk, hogy ha nem lesztek muzulmánok, meggyilkolunk benneteket. Jeziditának születtem, úgy élek, és úgy is fogok meghalni” – hangoztatta a menekült, jelenti a Beta és a subotica.com.

A jeziditák egy, az iraki Szindzsár hegység körül élő, kurd nemzetiségű vallási kisebbség. Két iraki falu kivételével az északi kurd nyelvjárást, a kurmadzsit beszélik. A jezidizmus az ősi közel-, illetve közép-keleti vallások számos elemét ötvöző, monoteista vallás, aminek alapelemei mintegy négyezer éve alakulhattak ki.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »