Szabadabban mozoghatnának a rezidensek

Szabadabban mozoghatnának a rezidensek

Jelentősen megkönnyítik a szakorvosjelöltek helyzetét azzal, hogy a jövőben kétszáz nap helyett már egy egész évet az eredeti képzőhelytől – kórháztól – eltérő intézményben, külső helyszínen tölthetnek – tudta meg lapunk. A Magyar Nemzet által megismert törvénymódosításból kiderül az is, hogy a nagyobb fesztiválok helyszínén a jövőben ideiglenes gyógyszertárakat lehet majd felállítani.

Akár egy évet is tolódhatott a rossz rendszer miatt a rezidensek szakvizsgája, eddig ugyanis csupán kétszáz napot tölthettek eredeti képzőhelyüktől eltérő kórházban, külső helyszínen. Ezt a problémát orvosolják az egészségügyi tárgyú törvények módosításával, amely július 1-jétől lép életbe, és amelynek köszönhetően a szakorvosjelöltek már egy teljes naptári évet dolgozhatnak külső képzőhelyen.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke lapunknak arról beszélt: nagyon fontos a módosítás, ugyanis nem ritka, hogy az öt-hat éves képzés több mint felét egy másik intézményben kell töltenie a szakorvosjelöltnek, nem pedig ott, ahol eredetileg megkezdte a munkáját. Azzal azonban, hogy a külső helyszínen töltött képzési időt korlátozták kétszáz napra, akadályozták a szabad mozgást, nem volt elég idejük tanulásra a rezidenseknek.

– Akik nem nagy klinikán, hanem kisebb kórházban dolgoznak, nincs mindig lehetőségük arra, hogy egy intézményen belül ismerjék meg az összes, a képzésükhöz nélkülözhetetlen szakterületet. Hiszen például egy általános sebésznek készülő orvosnak hatéves képzése során meg kell ismernie az ér-, szív-, mellkas-, máj-, hasnyálmirigy-sebészetet is, látnia kell több radiológiát és sürgősségi osztályt. Erre egy kis kórházban érthető okokból nincs mód. Én például Hódmezővásárhelyen kezdtem a szakképzést, ott azonban csak általános sebészet van, ezért a szegedi klinikán töltöm a képzésem jelentős részét – vázolta a helyzetet Sipka Balázs.

A Magyar Közlönyben megjelent, nemrég elfogadott egészségügyi törvénymódosításokból kiderül az is: ideiglenesen telepített gyógyszertárak segíthetik majd a nagyobb rendezvényeken a résztvevők ellátását. A módosítás a legalább három napig tartó, minimum húszezer ember részvételével, folyamatosan üzemelő szabadtéri programokat érinti. Ilyen például a Sziget és a VOLT Fesztivál.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke lapunknak úgy nyilatkozott: az elmúlt években ezeken a rendezvényeken felvetődött az igény arra, hogy a résztvevők elérhető távolságon belül juthassanak hozzá például a nem vényköteles gyógyszerekhez. – A szabályozás kialakításakor arra kellett figyelni, legyenek szakmai garanciák arra, hogy az ideiglenes gyógyszertárakat ténylegesen gyógyszerész közreműködésével üzemeltetik; garantálva legyen, hogy megfelelően tárolják a gyógyszereket; és az online pénztárgép is megfelelően működjön – mondta Hankó Zoltán. Az ideiglenesen telepített fiókgyógyszertár felállítására a törvénymódosítás szerint a három legközelebb eső közforgalmú gyógyszertár egyike kaphat engedélyt. Ha ezek egyike sem akar részt venni a működtetésben, akkor a hatóság más gyógyszertárnak is engedélyt adhat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »