Szabad a burkini Cannes-ban is

Szabad a burkini Cannes-ban is

Felfüggesztette kedden a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésére vonatkozó tilalmat Cannes-ban a nizzai közigazgatási bíróság.

A jogvédő szervezetek által gyorsított eljárásban benyújtott indítványt a bíró, aki korábban más hasonló kéréseket elutasított, ezúttal az Államtanács múlt pénteki döntésének megfelelően bírálta el.

A legfőbb közigazgatási bírósági szerv a francia Riviérán fekvő Villeneuve-Loubet-ben bevezetett burkinitilalmat arra hivatkozva függesztette fel, hogy az ellentétes a szabadságjogokkal.

Cannes-ban július 28-án jelent meg az az önkormányzati rendelet, amely megtiltotta a fürdőzést a város strandjain azoknak, akik „nem a szekularizációnak és a jó erkölcsöknek megfelelő öltözéket viselnek”.

Augusztus 18-ára máris meglettek az első kiszabott bírságok – azért, mert a gyermekükkel strandoló, 29 és 57 év közötti nők az egész testet fedő úszóruhát viselték.

A nizzai bíróság most azt mondta ki, hogy a rendelkezést nem támasztja alá „sem a közrend megzavarásának veszélye, sem higiéniai vagy erkölcsi motiváció”, ugyanakkor az „figyelmen kívül hagyja a személyes szabadságot, a szabad mozgáshoz és a vallásgyakorláshoz” fűződő alapjogokat.

A nyár folyamán 31 francia tengerparti településen vezettek be az önkormányzatok burkinitilalmat a közrend megzavarásának veszélyére hivatkozva.

Nem minden önkormányzat vonja vissza rendeletét

Az Államtanács precedensértékű döntése ellenére több önkormányzat is jelezte: a döntés miatt nem fogja visszavonni saját rendeletét. Helyi egyesületek ezért a nizzai és a touloni közigazgatási bíróságokhoz fordultak, hogy kezdeményezzék a nizzai, a mentoni, a Roquebrune-Cap-Martin-i és a fréjusi tiltások feloldását.

Roquebrune-Cap-Martin jobboldali polgármestere kedden jelezte, hogy visszavonja a szabályozást, miután precedensértékűnek tekinti az államtanácsi határozatot. A touloni bíróság pedig azt közölte, hogy 48 órán belül döntést hoz a fréjusi tiltásról.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) kedden azt kérte a helyi francia hatóságoktól, hogy haladéktalanul oldják fel a burkini viselésére vonatkozó korlátozásokat, mert azok súlyosan sértik az alapvető szabadságjogokat.

Egy nap mérlege

Míg európai országok a szekuláris társadalmi berendezkedés megvédésén munkálkodnak, a kontinenstől keletebbre, azokban az országokban – így Törökországban, Izraelben és Indiában –, ahol a szekuláris állam eszméjét különféle formában, de egyre inkább kikezdi a vallásos jobboldal előretörése, ezzel éppen ellentétes folyamatok játszódnak le. Törökországban hidzsábot viselhetnek a rendőrnők, Izraelben megmondanák, mit hordhat egy énekesnő, míg Indiában azt ajánlják a turistáknak, inkább ne vegyenek fel szoknyát. Ellentétes tendenciákat látunk Nyugaton és Keleten, ahol előretör a vallásos jobboldal – írtuk meg hétfőn.

Sarkozy harcolna ellene

Alkotmánymódosítást javasolt hétfőn Nicolas Sarkozy volt francia államfő annak érdekében, hogy lehetővé váljon a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésének tiltása nyilvános helyeken.

Nicolas Sarkozy az RTL kereskedelmi rádióban a burkini betiltását szorgalmazta, mert szerinte „a polgármestereket nem szabad a jelenlegi helyzetben magukra hagyni”. A volt államfő szerint mindenképpen szükség van egy új törvényre, miután a szabályozás hiánya feszültségeket teremt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »