Svédországban törvényt módosítanak nemierőszak-ügyben – de persze a metoo, és nem a muszlim vendégek miatt

Svédország törvénymódosításra készül, amelynek célja, hogy levegyék a bizonyítás terhét a nemi erőszak áldozatainak válláról: az új jogszabály egyértelmű beleegyezést ír elő a szexuális érintkezéshez.

A hatályos svéd jogszabályok szerint csak akkor lehet valakit bíróság elé állítani, ha bizonyíték van arra, hogy fenyegetést vagy erőszakot alkalmazott. A törvényjavaslat szerint az erőszak bebizonyítható, ha a vádló nem nyilvánította ki kifejezett szóbeli beleegyezését vagy nem adta egyértelmű jelét annak, hogy beleegyezik a szexuális aktusba.

Isabella Lovin miniszterelnök-helyettes közölte: a szexuális zaklatást elszenvedett nők „metoo” kampánya rávilágított, hogy új törvényre van szükség, amelyet várhatóan csütörtökön jóváhagynak a parlamentben.

Stefan Lofven kormányfő szerint a „történelmi reform” célja – amelyre az általa vezetett koalíció 2014-ben történt kormányra kerülése óta készül –, hogy levegyék az áldozatok válláról a terhet, hogy bizonyítania kelljen: nemi erőszak vagy zaklatás áldozata volt.

Hírdetés

Az áldozatokhoz szólva kijelentette: „A társadalom az önök oldalán áll”.

Ha a törvénymódosítást elfogadják, július elsején lép életbe.

A törvénytervezet további kezdeményezéseket is tartalmaz, így megtiltja, hogy svédek prostituáltak szolgáltatását vegyék igénybe külföldön, és megnöveli a törvénysértőkre kiszabott büntetéseket. Szex vásárlása Svédországban illegális tevékenységnek minősül.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »