Svédországban megtiltják a nyérctenyésztést

Svédországban megtiltják a nyérctenyésztést, hogy megakadályozzák az állatokról emberre terjedő koronavírus-mutációk kialakulását – közölte szerdán Stockholmban a svéd kormány.

A szomszédos Dániában, a világ egyik legnagyobb nyérctenyésztő országában novemberben leölték a mintegy 17 milliós állományt, miután farmok százain koronavírus-járvány ütött ki, és a hatóságok embereknél is megtalálták a mutálódott vírustörzseket.

Svédországban október óta több koronavírus-fertőzést jelentettek nyérctenyészetekből, de az állatokban nem azonosítottak mutálódott vírustörzset. "Szerencsére Svédországban a mutálódott vírus nem jelent meg a nyércfarmokon" – mondta Pet Bolund pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján.

Dániától eltérően Svédország nem rendelte el az állomány leölését. A tenyésztők megtarthatják a tenyészállataikat a tenyésztés 2022-ben várható folyatásáig.

A svéd mezőgazdasági hivatal figyelmeztetett, hogy automatikusan elpusztítják a tilalom idején, idén született nyérceket.

Hírdetés

2020-ban mintegy 550 ezer nyércet vágtak le Svédországban a prémjük miatt, és 90 ezer állatot hagytak meg tenyésztés céljából.

Svédországban, ahol több európai országhoz hasonlóan végül elrendelték a karantént, szerdán 4183 új koronavírusos fertőzöttet és 178 halálesetet jelentettek. A 10 milliós országban a halottak száma a járvány kezdete óta 11 425-re nőtt.

Norvégia lezárja határait a nem elengedhetetlen beutazások kivételével, tovább szigorítva az amúgy is egyik legszigorúbb európai korlátozásokat – közölte szerdán Oslóban Erna Solberg kormányfő. "Gyakorlatilag mindenki előtt zárva lesznek a határok, aki nem él Norvégiában" – mondta sajtótájékoztatóján Solberg. Néhány kivétel érvényben lesz, így a más országból érkező egészségügyi dolgozók esetében, de a legtöbb vendégmunkás nem léphet be – tette hozzá a kormányfő.

A nem uniós tagállam Norvégia szombaton jelentette be, hogy karantént rendelnek el a főváros térségében, miután azonosították a koronavírus fertőzőbb nagy-britanniai mutációját.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »