Svédországban még akkor is a miniszter állásába kerül Izrael bírálata, ha amúgy török az "elkövető"

Svédországban még akkor is a miniszter állásába kerül Izrael bírálata, ha amúgy török az "elkövető"

A kormányfő a tárcavezetővel közös sajtótájékoztatón azt mondta, Mehmet Kaplan benyújtotta lemondását, amelyet ő elfogadott. Löfven a rendezvényen mindenesetre méltatta a miniszter "humanista és demokrata értékeit", Kaplan pedig megerősítette, hogy a szélsőségesség minden formáját ellenzi.

A 44 éves környezetvédő aktivista körül néhány napja robbant ki a botrány, miután megjelent róla egy videó, amelyben Izrael palesztinokkal szembeni politikáját ostorozza. A felvétel öt évvel azelőtt készült, hogy a török származású politikus 2014-ben a Zöldek képviseletében a balközép, kisebbségi kormány tagjává vált.

A képsorok tanúsága szerint egy 2009 márciusában egy szomáliai alapítvány által az iszlamofóbiáról rendezett vitán az akkoriban parlamenti képviselőként tevékenykedő Kaplan említést tett azokról a hasonlóságokról, amelyek az 1930-as évek Németországában a zsidók és a jelenkori palesztinok üldöztetését jellemzik.

Isaac Bachman, Izrael svédországi nagykövete sajnálkozását fejezte ki Kaplan "mélyen antiszemita" szavai miatt.

Múlt héten ugyancsak heves felháborodást okozott a skandináv országban, hogy a lemondott tárcavezetőről olyan, 2015 júliusában készült fényképek kerültek nyilvánosságra, amelyeken török szélsőjobboldaliak társaságában látható egy vacsorán. A rendezvényt Ilhan Senturk, a Szürke Farkasok nevű szélsőjobboldali csoport svéd tagja tartotta.

A Szürke Farkasok a múlt évszázad hatvanas éveinek végén jelentek meg Törökországban, embereik harcoltak az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön, ahova fegyvereket csempésztek. Egyik vezetőjük, a 32 éves Allarslan Celik közölte, hogy ő lőtte agyon tavaly november 24-én Szíriában a török légierő által megsemmisített orosz Szu-24-es vadászbombázó pilótáját, aki katapultált gépéből.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »