Svédországban iszlámoktatással alakítanák ki a "tökéletes szimbiózist" a svéd és a muzulmán értékek között

Svédországban iszlámoktatással alakítanák ki a "tökéletes szimbiózist" a svéd és a muzulmán értékek között

Már a következő tanév elején megkezdik az iszlám központosított oktatását Svédországban. A tervek szerint bárki elsajátíthatja a "svéd kötődésű muzulmán értékeket" a Kista Folk Gimnáziumban, a diákok pedig továbbképezhetik magukat imámoknak.

Nemzeti értékekre alapozott iszlám oktatásba kezd a svéd kormány az őszi tanévben. A bemelegítő egyéves kurzust a radikális iszlám terjedésének megállítására tervezik, a jelentkezők az iszlám teológiára és a vallási vezetők legfontosabb feladataira fognak koncentrálni – tudta meg a Russia Today.

Nyílt titok, hogy a képzéssel a bevándorlók "otthonról hozott" radikális iszlám elképzeléseit szeretnék átalakítani egy békésebb, európaibb szemléletté. Sok sikert kívánunk nekik…

"Iszlám teológiát és vezetői képzést kínálunk. Az első év csak egy bevezetés, amely az utána következő években sokkal elmélyültebb, kiszélesített képzéssé alakul át" – mondta a Kista Folk Gimnázium igazgatója, Abdulkader Habib a helyi rádiónak adott interjúban.

Az igazgató szerint ez a továbbképzést stabilitást hoz majd a Svédországban élő muzulmánok, a vallás iránt érdeklődők és a többi lakos között. Főleg a fiatal muzulmánokat és a bevándorlókat tartja az állami program nyerteseinek, akik radikalizáció helyett könnyebben tudnak majd beilleszkedni a társadalomba.

"Sok muzulmán azért megy a Közel-Keletre, mert úgy érzik, csak ott kaphatnak megfelelő muzulmán vallási oktatást" – magyarázta az igazgató, aki abban reménykedik, hogy az újítással sikerülhet "tökéletes szimbiózist kialakítani a svéd és a muzulmán vallási értékek között"…

Dönteni kellett, mielőtt átbillent volna a mérleg nyelve

A Svédországban élő muzulmán lakosságról nincsenek pontos adatok, mivel "egy vallási felmérés beletiporna a kisebbségben élők jogaiba". A nem hivatalos adatok szerint ez a szám 100 ezer és 500 ezer közé tehető, főként az 1970-es bevándorlási hullámnak köszönhetően.

A 2015-ös új hullám után ez a szám a többszörösére nőhetett, de mivel még most sem készíthetnek statisztikákat, a kormány megelőző intézkedésekbe kezdett a rizikós helyzetek elkerülése végett: állami támogatást ítéltek a Kista Folk Gimnáziumnak a teológiai oktatás kiszélesítésére és az erőszak tudásalapú kiszorítására.

Nagyjából 163 ezer migráns kért svéd menedékjogot tavaly, ezzel a számmal Európa legkedveltebb célállomásává váltak. Ezzel egyidőben 300 svéd állampolgár utazott ki az Iszlám Állam kalifátusába, Irakba és Szíriába – derítették ki nemzetközi terrorellenes szervezetek.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »