Svédország napelem forradalmat tervez

Svédország napelem forradalmat tervez

Az Európa északi részén elhelyezkedő, télen alacsony vagy nulla nap besugárzási értékekkel rendelkező, számos felhős nap által borússá tett Svédország mindezektől függetlenül lelkesen igyekszik munkára fogni a napenergiát, hogy segítsen kivezetni a szenet energia rendszeréből. A svéd energiaügyi hatóság, az Energimyndigheten közzétett jelentésében öt forgatókönyvet vázolt fel a fosszilis tüzelőanyagok mellőzésével előállított elektromos áram elérésére. A szél- és a vízenergia járnak majd az élen, de a tisztviselők megvizsgálták a napenergia létjogosultságát is. A kormányzati szerv azzal számol, hogy 2045-ben Svédország körülbelül 160 TWó energiát fog előállítani, emellett éves szinten nettó 20 TWó-t fog exportálni. A jelentés szerint vízenergiából hozzávetőlegesen 70 TWó áll majd rendelkezésre, a fontosabb változók a szárazföldi és a tengeri szélenergia projektek, illetve a kapcsolt és a napelemes energiatermelés. A leginkább a szélenergiára támaszkodó forgatókönyvek esetében a napenergia hozzájárulása az 5 TWó tartománytól kezdődne, míg a napelemek szempontjából leginkább ambiciózus kilátások a 25 TWó szintet tűzik ki célként. Svédország naposabb déli része jelenleg körülbelül 411 MW napenergia kapacitással rendelkezik, és ezt a számadatot kellene több mint 20 GW-ra emelni – ahhoz, hogy az ország 2040-re beléphessen a gigawattos napenergia klubba – a legmerészebb, 25 TWó napenergia forgatókönyv megvalósításával.

Átalakulásos változás

Hírdetés

Azonban egy ilyen eredményhez napenergia forradalommal kell tervezni. Az Engergimyndigheten számítása szerint Svédország jelenlegi egy főre eső napelem kapacitása 23 watt, míg a napelemek terén úttörő Németországban az egy főre jutó adat elérte az 500 wattot 2017-ben. A 20 GW-os piac eléréséhez 2040-ig minden svédnek 2,5 kW napelemet kéne telepítenie. Még a hatóság által tanulmányozott a legszerényebb, 5 TWó napelemes forgatókönyv is jelentős növekedést igényelne a svéd napelemek piacán. Mivel Svédországban a hatalmas naperőmű parkok létesítése jelentős ellenállásba ütközik, jórészt a lakóépületekre valamint a kereskedelmi és ipari létesítményekre hárulna a napelemek bármely fejlesztése. Az Engergimyndigheten azt javasolta, hogy az új épületek esetében tegyék kötelezővé a napelemek alkalmazását, ez hozzájárulhatna, hogy az ország elérje a napelemek 30%-os részarányára vonatkozó célkitűzést.

A hatóság azt is megjegyezte, hogy a napenergia szélenergiával szembeni előnyei, konkrétan a szükséges befektetés mértéke és a továbbítási és infrastruktúra kiépítési költségek legyőzhetik az ellenállást a lakott területek közelében. Természetesen a lakóépületeken elhelyezett napelemek tovább növelhetik ez utóbbiak presztízsét. Az Energimyndigheten azonban felhívta a figyelmet, hogy Svédországban a napenergia előállítása drágább, mint a szélenergiáé. Az elektromos áram magasabb fajlagos költségén túl, a napenergia esetében nagyobb igény merül fel a hálózat kiegyensúlyozása és rugalmassága terén, ez is gyakran költséges. A szerzők úgy becsülték, hogy Svédországban körülbelül 10% a megújuló energiák részaránya, ezt a számot kell 40-50%-ra feltornázni. Azonban attól függetlenül, hogy Svédország melyik utat választja, láthatóan ígéretes jövő áll a napelemek előtt, írta a mnnsz.hu.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »