Svédország: egyre kevesebb rendőr, egyre több megoldatlan bűnügy

Svédország: egyre kevesebb rendőr, egyre több megoldatlan bűnügy

Egy felmérés szerint egyre kevesebb a rendőr Svédországban, miközben szaporodnak a megoldatlan vagy ki nem vizsgált bűnügyek.

Több, Nyugat-Svédországban szolgálatot teljesítő rendőrtiszt is azt állítja, hogy a rengeteg ügy, és a folyamatos munkaerőhiány miatt bizonyos ügytípusokat elkezdtek már prioritásként kezelni, a többi bűntény esetében pedig kifogást keresnek arra, hogy miként tudnák minél hamarabb lezárni azokat.

Peppe Larson göteborgi rendőrtiszt szerint

Hírdetés

a probléma azokkal kezdődik, akik felvállalják az ügy megoldását, aztán pedig azon kezdenek el gondolkodni, hogy miként lehetne egy jó indokkal ejteni az esetet, ahelyett, hogy azt a kérdést tenné fel magában mindenki, hogy miként fogjuk ezt az ügyet megoldani. A mentalitásbéli súlyos változások egyértelműen összefüggenek azzal, hogy túl kevesen vagyunk ahhoz, hogy ennyi feladatot elvégezhessünk.”

Svédország több régiójában már évek óta rendszeresen beszámolnak a személyzet és az erőforrások hiányának problémájáról.

A dél-lappföldi térségben 2017 óta csupán egy rendőrautó áll a hatóság rendelkezésére, amivel fenn kellene tartani a rendet egy Dánia méretű területen. A helyi rendőrség bíróságra is ment, azonban nem tudtak változást elérni.

A svéd rendőrszakszervezet 2019-ben azt a javaslatot tette, hogy a hatóságok fontolják meg olyan tisztek állományba vételét, akik külföldön, például Norvégiában kaptak kiképzést. A rendőrség üdvözölte a szakszervezet által javasolt ötletet, de rámutattak, hogy azoknak a jelölteknek, akik svéd rendőrökké kívánnak válni, először svéd állampolgárságot kell szerezniük.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »