Svédország az Európai Unió Bíróságához fordulna, amiért a muzulmánjaik nem kellenek a magyaroknak

Svédország bírósághoz fordul, ha Magyarország "nem tartja be a dublini előírásokat", és nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiket a magyar hatóságok regisztráltak elsőként az Európai Unióban – közölte Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter a brüsszeli EUObserver szerdai tudósítása szerint.

Öt észak-európai ország, Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország nemrég levelet küldött az Európai Bizottságnak, és arra kérték az uniós intézményt: tegyen lépéseket azért, hogy Magyarország "betartsa a dublini szerződésben foglaltakat".

Johansson ezzel kapcsolatban egy svéd rádiónak elmondta, hogy a héten levelet kaptak Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztostól, aki jelezte: Magyarországnak be kell tartania a dublini szabályokat, amelyek értelmében a magyar hatóságoknak kell elbírálniuk azoknak a menedékkérelmét, akiket először Magyarországon regisztráltak, de utána továbbutaztak más tagállamokba – írta az uniós ügyekkel foglalkozó hírportál.

Stockholm kész eljárást indítani Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán – mondta Johansson.

A svéd bevándorlási hivatal adatai szerint körülbelül ezer olyan menedékkérő van most Svédországban, akit Magyarországon regisztráltak menedékkérőként. A magyar álláspont szerint ezek az emberek nem Magyarországon, hanem Görögországban léptek először az Európai Unió területére.

Arról már több bírósági ítélet született, hogy Görögországba nem lehet visszaküldeni menedékkérőket, mert az indoklás szerint a görög menekültügyi rendszerben "embertelen és megalázó körülmények uralkodnak".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »