Svédország a 30 év alattiak körében leállította az oltást a Moderna vakcinájával

Svédország a 30 év alattiak körében leállította az oltást a Moderna vakcinájával

Nyitókép: yahoo.com

A Svéd Közegészségügyi Hivatal december 1-jéig ideiglenesen leállította a 30 év alattiak oltását a Moderna vállalat koronavírus elleni vakcinájával. Ennek oka a ritka mellékhatásoktól való félelem.

A hivatal tájékoztatása szerint bizonyítékokat szereztek azzal kapcsolatban, hogy a Moderna oltóanyag mellékhatásaként nagyobb a kockázata a szívizomgyulladás és a szívburokgyulladás kialakulásának.

Emiatt a közegészségügyi hivatal úgy döntött, hogy megelőzésképpen leállítja a Moderna vállalat Spikevax vakcinájával történő oltást azon fiatalok körében, akik 1991-ben vagy annál később születtek. Az említett korosztályt a Pfizer/BioNTech vállalat vakcinájával fogják oltani.

Hírdetés

A svéd hivatal szerint a szív gyulladásos betegségei elsősorban a fiatal férfiaknál és fiúknál jelentkezett néhány héttel a második oltás beadása után.

„Nem kell félniük azoknak, akik nemrég oltatták be magukat a Moderna első vagy második adagjával, ugyanis nagyon alacsony a kockázat. Viszont jó tudni, hogy milyen mellékhatásokra lehet számítani“

– mondta Anders Tegnell epidemiológus.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »