Svéd Tamás: az egészségügy újabb átalakítása fokozza az orvosok kiszolgáltatottságát

Svéd Tamás: az egészségügy újabb átalakítása fokozza az orvosok kiszolgáltatottságát

A Magyar Orvosi Kamara titkára szerint a törvénymódosítás csökkentené a háziorvosi pálya népszerűségét.

Mint korábban az Infostart megírta, a háziorvosi és a védőnői ellátást, az alapellátási ügyeletet és a szakápolást is érintő törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés. A Magyar Orvosi Kamara azt kéri Novák Katalin köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá az egészségügy átalakításáról szóló törvényt, hanem küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek.

„A Magyar Orvosi Kamara készített egy felmérést, és a válaszadó több mint nyolcezer orvos felháborodással, elkeseredettséggel jelzett vissza” – mondta az InfoRádiónak Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára.

A törvénymódosítás Svéd Tamás szerint olyan változásnak készíti elő a terepet, amit egyelőre senki sem lát át, így

az egész rendszer bizonytalanságát, a benne dolgozókét, valamint a betegekét is fokozza.

A változások pontos részletei még nem ismertek: nem tudják, hogy milyen formában valósul meg a centralizáció, mely kórházak és rendelőintézetek szűnnek meg vagy működnének tovább más funkcióban. Az sem világos, hogy a jelenleg alulfinanszírozott egészségügyben hogyan módosul a finanszírozás, és mekkora büdzséből gazdálkodhatnak a kórházak, hogy ne adósodjanak el minden év végére.

Látható viszont az ügyelet átalakítása, ahol kockázatot jelent, hogy az elöregedett háziorvosi kart is köteleznék arra, hogy az esti órákban az OMSZ által biztosított mentőgépkocsival általuk ismeretlen betegekhez akár nagyobb távolságra utazzanak és ott ügyeleti ellátást biztosítsanak.

Ezért fenyeget a veszély, hogy a 70-80 éves orvos, aki a saját körzetét még a tőle telhető legmagasabb színvonalon látta el, már inkább a nyugdíjat választja, így pedig az betöltetlen praxisok száma tovább fog növekedni.

További bizonytalansági faktor, hogy teljesítményméréssel eltéríthetik a béreket, de ennek a részletei sem ismertek, miközben január 1-jétől elvileg már él ez a rendszer. „Senki sem tudja, hogy milyen szempontrendszer alapján fogják minősíteni és akár a fizetése húsz százalékától megfosztani. Ez szintén inkább csak a bizonytalanságot, a kiszolgáltatottságot fokozza” – jelentette ki Svéd Tamás.

Az is bekerült a törvénybe, hogy az orvosok, egészségügyi dolgozók megyén belül akár másfél órányi utazási távolságra bármikor kirendelhetők. Ez Svéd Tamás szerint nem emberbarát és életmódbarát megoldás. Hosszabb távon

nem tart meg valakit a munkahelyén, ha azzal szembesül, hogy naponta három órát kell utaznia egy ismeretlen helyre dolgozni.

A betegek is azzal szembesülhetnek, hogy az eddig megszokott orvos nincs ott, mert továbbvezényelték valahova, valamilyen szempontrendszer alapján. Összességében az alacsony dolgozói, ápolói és orvosi létszám nem fog nőni attól, ha különböző helyekre vezénylik a dolgozókat.

Jövő év elejére összehívják a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli országos küldöttgyűlését. Addig is Novák Katalintól azt kérik, hogy a törvényt utalja vissza a parlamentnek. „Azt szeretnénk elérni, hogy olyan egészségügyi módosítás készüljön, ami átlátható, bírja a szakmai szervezetek támogatását, és a kollégák számára is elfogadható. Ha ez nem történik meg, akkor tudunk továbblépni, és a nyomásgyakorlás különböző további módjairól gondolkodni” – mondta Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »