Svájc támogatja a kínai–brazil béketervet, Ukrajna csalódott

Svájc támogatja a kínai–brazil béketervet, Ukrajna csalódott

A svájci külügyminisztérium szombaton támogatásáról biztosította az ukrajnai háború lezárását célzó kínai–brazil béketervet, amelyet mindkét fél még májusban tett közzé. Kijev logikátlannak és kiábrándítónak nevezte a svájci álláspontot – írja a TASR a Reuters ügynökség és a Politico portálra hivatkozva.

A Wang Yi kínai külügyminiszter és Celso Amorim brazil külpolitikai tanácsadó által vezetett megbeszélésen 17 ország képviselői vettek részt pénteken New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének apropóján.

„Megfigyelőként vettünk részt ezen a találkozón, és támogatjuk ezt a tevékenységet” – mondta Nicolas Bideau, a svájci külügyminisztérium szóvivője a Reutersnek. Bideau szerint a svájci álláspont megváltozott, miután a béketervbe bekerültek az ENSZ Alapokmányára való hivatkozások.

A Politico portál beszámolója szerint Kína több ország támogatását is megpróbálta megszerezni tervéhez az ENSZ Közgyűlésén. Hat fő pontból álló javaslata arra szólít fel, hogy „ne terjesszék ki a csatateret, ne fokozzák a harcot és ne provokáljanak egyik oldalról sem”. A Politico emlékeztet arra, hogy végrehajtása lehetővé tenné, hogy Oroszország továbbra is megszállja az elfoglalt ukrán területeket.

Hírdetés

Az ukrán külügyminisztérium válaszában hangsúlyozta, hogy ragaszkodik a „semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül” elvhez, és a békejavaslatoknak az ENSZ Alapokmányán kell alapulniuk, és tiszteletben kell tartaniuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását a nemzetközileg elismert határokon belül.

Kijev felszólította Svájcot „és minden olyan országot, amely támogatja a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányát”, hogy ne vegyenek részt olyan kezdeményezésekben, amelyek „csak megnehezíthetik Ukrajna átfogó, igazságos és fenntartható békéjének elérésének folyamatát”.

A Reuters emlékeztetett arra, hogy Svájc júniusban globális békecsúcsot tartott. Ezen azonban sem Oroszország, sem Kína nem vett részt.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »