Svájc nem lesz az EU tagja

Svájc nem lesz az EU tagja

A svájci törvényhozás az alpesi ország 24 éve beterjesztett uniós csatlakozási kérelmének hivatalos visszavonásáról döntött szerdán, mindössze egy héttel Nagy-Britannia EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás előtt.

A 46 tagú svájci felsőház, az Államok (kantonok) Tanácsa (Ständerat) szerdán 27 szavazattal 13 ellenében és két tartózkodással hozott döntést a kérdésben.

A berni kormány ennek értelmében tájékoztatni fogja az EU-t, hogy Svájc 1992-ben beterjesztett csatlakozási kérelmét tekintsék tárgytalannak s visszavontnak – közölte Didier Burkhalter, az alpesi ország külügyminisztere. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Svájc eltökélt folytatni, illetve megújítani a bilaterális együttműködést az unióval.

A svájci törvényhozás alsóháza, a 200 tagú Nemzeti Tanács (Nationalrat) márciusban a nemzeti konzervatív Svájci Néppárt (SVP) indítványára nagy többséggel a csatlakozási kérelem visszavonása mellett döntött.

A svájci csatlakozási kérelem már 1992 decemberében tárgytalanná vált, amikor a svájciak egy népszavazáson leszavazták országuk csatlakozását az Európai Gazdasági Térséghez, amely az EU-tagság előszobájának számít.

A britek június 23-án tartanak népszavazást arról, hogy országuk továbbra is tagja maradjon az EU-nak, vagy lépjen ki abból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »