Sürgősségi oltási kampány kanyarójárvány ellen

Sürgősségi oltási kampányt hirdetett országszerte az egészségügyi minisztérium, mivel az elmúlt hetekben kanyarójárvány alakult ki Kolozs és Beszterce-Naszód megyében.

tetanuszvedooltas_kr_3_b

A szaktárca közleménye szerint a két erdélyi megye határán lévő településeken 79 kanyarós esetet regisztráltak, ráadásul kiderült, hogy a megfertőződött gyerekek közül soknak nincs háziorvosa, tehát nem is voltak beoltva kisgyermekkorban.

Anca Dobriţoiu, a Beszterce-Naszód megyei egészségügyi igazgatóság vezetője elmondta, hogy a góc Csicsómihályfalván (Ciceu-Mihăieşti) és Rettegen (Reteag) alakult ki pár hete, majd a Kolozs megyei Kismonostorszegre (Mănăşturel) is átterjedt, ahonnan mintegy 20 esetet jelentettek – számolt be a Digi24.

A járvány terjedését megelőzendő a minisztérium felszólította a megyei egészségügyi hatóságokat, hogy kezdjék el a kanyaró, rózsahimlő és mumpsz (ROR) elleni védőoltások beadását. Ugyanakkor arra utasította a vidéki egészségügyi személyzetet, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az eddig be nem oltott gyerekek is megkapják a vakcinát. A szaktárca a szülőknek is üzent, felszólítva őket, hogy ne vonakodjanak az ellenszer beadásától, vigyék el gyerekeiket az oltási akcióra, hiszen ez az egyetlen hatékony módja a fertőző betegségek megelőzésének.

A minisztérium egyébként azt is bejelentette, hogy közvitára bocsátja az új oltási törvényt, amely az ellenanyag beadatására kötelezné a szülőket. Rámutatnak, az egyre divatosabbá váló oltásellenesség miatt az elmúlt években több tízezer gyerek nem kapta meg a fertőző betegségek ellenszerét, így az oltási ráta több mint tíz százalékkal csökkent. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ennek 95 százalékosnak kell lennie ahhoz, hogy ne alakulhassanak ki járványok az adott térségben. Nálunk ellenben folyamatos a csökkenés, az elmúlt években például több mint 35 ezer gyerek nem kapta meg a kanyaró elleni védőoltást.

Adriana Pistol, a Román Epidemiológiai Társaság alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy azokban a térségekben, ahol alacsony az oltási ráta, a kanyaró nagyon hamar terjed, ezért felszólította az érintetteket, ha nem kapták meg időben a védőoltást, jelentkezzenek most érte. Elmondta, hogy az egy-, öt-, hat- és hétéves gyerekeknek adják be a vakcinát. A minisztérium százezer adag hatóanyagot készített elő e célra.

„Sokkal alacsonyabbak az értékeink, mint a veszélyszint. Elfogadhatatlan, hogy a 21. században egy európai uniós ország ilyen helyzetben legyen” – hívta fel a figyelmet az áldatlan helyzetre Victor Strâmbu államtitkár. Ennek illusztrálásaként elmondta, hogy tavaly például csupán az egyévesnél kisebb gyerekek 60 százalékát oltották be az olyan veszélyes betegségek ellen, mint a gyermekbénulás, agyhártyagyulladás, diftéria, tetanusz és hepatitis.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »