Sürgősségi mentőhajó segíthet a Dunán

Sürgősségi mentőhajó segíthet a Dunán

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) szeretné mihamarabb rendszerbe állítani az első dunai sürgősségi mentőhajót, amelyet először a május 29-i balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó mentésénél vetettek be – mondta a szakszolgálat elnöke az M1-en.

Bagyó Sándor hozzátette: a tragédia csak megerősítette a dunai vízimentés fejlesztésének szükségességét. Szeretnék ha hivatalosan is rendszerbe állhatna a hajó, egy mentőtiszttel, két ápolóval és a hajóvezetővel a fedélzetén.

Hírdetés

A VMSZ a Balatonéhoz hasonló vízimentő rendszer kialakításán dolgozik a Dunánál is, elsősorban a fővárosi szakaszon. Ez a rendszer az alapfokú tanfolyamot elvégző vízimentőkre és mentőhajókra épít – fejtette ki Bagyó Sándor.

Mint arról a dunai hajókatasztrófa kapcsán beszámoltunk, hivatalos rendszerbe állítása előtt, különösen enhéz körülmények, áradó folyó, szakadó eső, rossza látási viszonyok közepette küldték május 29-án a dunai hajószerencsétlenség helyszínére a járművet, amelynél elsődleges szempont volt, hogy kialakítása és felszereltsége alapján rendkívüli körülmények közt is alkalmas legyen a dunai vízimentésre


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »