Súlyosan megsebesítették az argentin főrabbit

Súlyosan megsebesítették az argentin főrabbit

Súlyosan megsebesítették Gabriel Davidovich argentin főrabbit – közölte kedden az AMIA argentin zsidó szervezet. A támadást elítélte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is.

A főrabbira Buenos Aires-i otthonában támadták rá ismeretlenek hétfőre virradóra. Mielőtt megverték, azt kiáltották neki: “Tudjuk, hogy maga az AMIA rabbija”.
A támadásnál a rabbi felesége is jelent volt, őt lefogták. A behatolók pénzt és tárgyakat is elvittek a lakásból.

A rabbi súlyosan megsebesült, és egy Buenos Aires-i kórházba szállították.

A támadás közvetlenül azután történt, hogy a hét végén kilenc sírt gyaláztak meg a Sao Luíz zsidó temetőjében. Az argentínai zsidó szervezeteket képviselő DAIA elnöke, Jorge Knoblovits elítélte az “antiszemita cselekményt”.

Hírdetés

“Nem engedhetjük, hogy az antiszemitizmus felüsse a fejét. Határozottan elítélem a közelmúltbeli antiszemita cselekedeteket, és felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel ellenük” – mondta Benjámin Netanjahu.

A Zsidó Világkongresszus (WJC) szintén sajnálatát fejezte ki az incidens miatt, mint mondta, “megrázta és felháborította a brutális támadás”.

Argentínában él – az Egyesült Államok után – az amerikai kontinens második legnépesebb zsidó közössége. Jelenleg mintegy 190 ezer tagja van, a húsz évvel korábbi 300 ezerrel szemben. A 2001-es gazdasági válság következtében számos argentin zsidó kivándorolt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »