“Súlyosan” korrupció-gyanús az Erdészet tűzmegelőzési tendere. Szlovákia 15 milliós bírságot kaphat

“Súlyosan” korrupció-gyanús az Erdészet tűzmegelőzési tendere. Szlovákia 15 milliós bírságot kaphat

Az Állami Számvevőszék megszólalt a botrányosan túlárazott, 28 millió eurós, az Állami Erdészet által megpályáztatott tűzmegelőzési kamerarendszer ügyében. Az ellbilge erdőtüzeket idejében kiszúró kamerarendszer fenntartása többe kerül, mintha repülőgéppel cirkálnának az érintett erdők felett tűzfészkek után kutatva.

Karol Mitrík, az Állami számvevőszék elnöke pénteken a sajtónak elmondta, hogy már a közbeszerzés is rosszul volt meghirdetve: nem megfelelően határozták meg a tender előzetes költségkeretét, rossz volt a piackutatásokból (állítólag) kiszámolt átlagár, de rosszul állították fel a pályázati feltételeket is.

Hiányoztak az egyes tételek (hardver, szoftver, munka, kiszállási díj, stb.) értékének meghatározása is, ami miatt az Erdészet nem könyvelhette be megfelelően a megvásárolt eszközöket, amivel megsérti az uniós források merítésére vonatkozó szabályokat.

Az erősen túlárazott, rosszul kiírt tender kivitelezésénél ráadásul a 760 ezer hektárt figyelő rendszert rá sem kötötték a tűzoltóság rendszerére.

A Számvevőszék büntetőfeljelentést tett az ügyben.

Hírdetés

„Határozottan az az érzésünk, mintha az egész  pályázatot csak arra találták volna ki, hogy pénzt hívjanak le az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) uniós forrásaiból, és egyáltalán nem voltak tekintettel a projekt hasznosságára vagy arra, hogy van-e egyáltalán jelentősége Szlovákia számára”

fogalmazott Mitrík, aki szerint fennáll a veszélye, hogy Szlovákiának 15 millió eurót kell visszafizetnie az EU-nak a fenti „mulasztásokért”.

A PPA a 2017-2018-as elvégzett ellenőrzések során nem talált kivetnivalót sem a tenderben, sem a kivitelezésben. Mitrík szerint viszont a hiányosságok olyan nagyok, hogy egyszerűen képtelenség pénzügyileg felmérni az Erdészet gazdálkodását a forrásokkal, és felmerülhet akár a hűtlen kezelés gyanúja is.

 

A tendert egy Gamo nevű vállalat nyerte meg a 2016-os választások előtt, amely alvállalkozóként számolt a smerhez közeli, nyitrai oligarcha SBS-vállalatával, a Bonullal is.

Teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »