Súlyos tragédiát okozna egy földrengés

Az ország lakóinak háromnegyedét érintené egy erős földrengés, mivel az infrastruktúra számos térségben kritikus állapotban van, a keresésre és mentésre szolgáló felszerelés pedig vagy hiányos, vagy teljes mértékben hiányzik, hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) – számol be a kronika.ro-n.

A szakértők az intézmény fejlesztését célzó, a 2016–2025-ös időszakra vonatkozó stratégiát bocsátottak közvitára a belügyminisztérium honlapján, a dokumentumban arra is kitérnek, hogy milyen veszélyek fenyegetnék a lakosságot egy súlyos természeti katasztrófa alkalmával. A felügyelőség munkatársai rámutattak: Romániában valós veszélyt jelentenek az esetleges földrengések a Vrancea megye környékén zajló szeizmikus aktivitás miatt, a lakosság 75 százaléka pedig olyan térségben él, ahol nagy erősségű természeti katasztrófa történhet.

A stratégiában hangsúlyozták: sürgős beruházásokra van szükség, főként a mentési felszerelést kell bővíteni, illetve korszerűsíteni. Számos zónában egyáltalán nincs, vagy csak kevés speciális járművel rendelkezik a katasztrófavédelem, és hiánycikknek számítanak a városi környezetben a mentéshez szükséges eszközök, valamint a lakosság tájékoztatására, riadóztatására szolgáló felszerelések. Aggodalomra ad okot az is, hogy a tűzoltóságnak otthont adó 32 épület a különösen veszélyeztetett kategóriába tartozik földrengés tekintetében.

Raed Arafat államtitkár, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi részlegének vezetője nemrég egy televíziós vitán úgy fogalmazott: senki előtt nem titok, hogy Bukarestben tragédiát, illetve óriási károkat okozna egy komoly földrengés. Mint rámutatott: a közvitára bocsátott stratégia célja megtalálni a forrásokat a szükséges fejlesztések végrehajtásához. A tervek szerint egyrészt európai uniós forrásokat hívnak le, emellett a kormány és a belügyminisztérium is támogatja a projektet, de adományokra, illetve más külső forrásokra is szükség lehet. Becslések szerint 2016 és 2018 között 103 millió eurót kellene befektetni – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »