Súlyos sebet ejtett Katalónián a zűrzavar

Katalóniát idén két válság is sújtotta, a függetlenségi törekvések, amelyek utcai megmozdulásokat eredményeztek, valamint az iszlamista terror, ezek közösen okozták a turisták elmaradását.

Tíz-tizenöt százalékkal kevesebb ember látogatott októberben és novemberben Barcelonába, mint egy évvel korábban, és várhatóan hasonlóan kisebb érdeklődéssel számolhatnak a katalán főváros szállodásai a jövő év elején is, derül ki egy gazdasági elemzésből. Katalóniát idén két válság is sújtotta, a függetlenségi törekvések, amelyek utcai megmozdulásokat eredményeztek, valamint az iszlamista terror, ezek közösen okozták a turisták elmaradását.

Katalónia Spanyolország leggyorsabban fejlődő régiója, ide látogat a legtöbb turista, bevételeinek 12 százalékát adja az idegenforgalom, mintegy négyszázezer embernek adva munkát. Az elemzők arra számítanak, hogy 2018 első harmadában nagyjából tíz százalékkal kevesebb vendéget fogadnak, mint egy évvel korábban.

Hírdetés

Közös érdek, hogy a stabilitás visszatérjen a térségbe Fotó: Kurucz Árpád

A válság a fogyasztást is befolyásolja. A katalánok négy százalékkal kevesebbet költöttek októberben, mint egy évvel ezelőtt. Csökkentek az autó­eladások, visszaesett a fogyasztási cikkek vásárlása, a legtöbben ideiglenesen szüneteltetik a befektetéseket. A katalán gazdaság gerincét adó ágazatok, a mezőgazdaság, a vegyipar és az autóipar összesen nagyjából 19 százalékos veszteséget kénytelenek elkönyvelni, ami kihat a spanyol gazdaság általános teljesítményére is.

Elemzők rámutatnak: a bizonytalanság miatt nagyjából háromezer cég helyezte át tevékenységét Katalóniából más tartományba. Köztük van a két legnagyobb katalán pénzintézet, a CaixaBank és a Banco Sabadell, amelyek attól tartottak, hogy a tartomány függetlenségi törekvései politikai problémákat okozhatnak számukra. A két bank nagyjából hatmilliárd eurót vitt ki Katalóniából, és bár pusztán adminisztrációs lépésről volt szó, ez jól mutatja a bizonytalanságot.

Ez pedig nem csupán a mindennapi emberek számára jelent problémát, de a cégvezetők is így gondolkodnak, és inkább kivárnak a befektetésekkel. Ma Katalónia és Spanyolország közös érdeke, hogy a stabilitás visszatérjen a tartományba, ám ehhez szükség van a politikai stabilitásra is, márpedig sem Spanyolországban, sem Katalóniában nem ez a jellemző.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »