Súlyos károkat okoztak a csütörtöki viharok Bihar megyében: több mint 40 ezer család maradt áram nélkül

Súlyos károkat okoztak a csütörtöki viharok Bihar megyében: több mint 40 ezer család maradt áram nélkül

Az elmúlt 24 órában húsz megye 98 településén, főleg Erdélyben okoztak károkat a rövid ideig tartó, ám nagy erejű viharok az országban – derült ki a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) összesítéséből, amelyet péntek délelőtt ismertetett az Agerpres hírügynökség.
A viharos erejű szél több mint kétszáz fát döntött ki, 30 tetőszerkezetet rongált meg és 21 járműben tett kárt. A katonai tűzoltóknak nyolcvan lakásból, pincéből és udvarból kellett kiszivattyúzniuk a vizet, ugyanakkor 31 utcáról kellett eltakarítaniuk a nagy mennyiségű hordalékot.

Máramaros megyében a szél lesodorta egy épület tetőzetét és egy ember a tetődarabok alá szorult, a katasztrófavédelem munkatársainak azonban sikerült kimenteniük. Kolozs megyében egy lakost evakuálni kellett, miután a vihar tönkretette a házát.

A szélsőséges időjárás a vasúti közlekedésben is újabb fennakadást okozott: a Bukarest és Temesvár közötti vasútvonal bánsági, Krassó-Szörény megyei szakaszán már hat vonat vesztegelt péntek délelőtt arra várva,hogy a villanymozdonyokat dízel-meghajtásúakra cseréljék és folytathassák útjukat, a leszakadt faágak ugyanis megrongálták a felsővezetéket. Olténiában a Zsílvásárhely és Petrozsény közötti vasútvonalon a pályára dőlt fák bénították meg a vonatok közlekedését.

Csütörtök dél óta 12 vörös és két narancssárga riasztást adott ki Romániában az országos meteorológiai szolgálat veszélyes időjárási jelenségekre, egyebek mellett az óránkénti 110 kilométeres sebességű szélre figyelmeztetve. A néhány hónapja beüzemelt RO-Alert mobiltelefonos riasztórendszer segítségével 23 üzenetet küldtek a lakosságnak a veszélyeztetett térségekben.

Bihar megyében 116 településen több mint 41 ezer fogyasztó maradt áram nélkül csütörtökön a vihar okozta meghibásodások miatt; péntek reggel hat település mintegy 800 fogyasztójánál szünetelt még a szolgáltatás. A megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint az áramszolgáltató vállalat 27 csapata dolgozott a hibák elhárításán. Péntek reggel 8 órakor hat középfeszültségű vezetéknél és 30 transzformátorállomásnál voltak még problémák, ami 800 fogyasztót érintett.

Csütörtökön 17 és 21 óra között több mint 150 hívás érkezett a katasztrófavédelemhez a vihar okozta gondok miatt.

Hírdetés

Bihar megyében vörös viharriasztás volt érvényben, száz katonai tűzoltó 63 sürgősségi esethez szállt ki.

A legtöbb bevetésük Nagyváradon volt, ahol egy lakást, 11 pincét és hét utcát árasztott el a víz, az erős szél pedig kidöntött 11 fát és egy villanyoszlopot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »