Súlyos károkat okoz a lakossági szemétégetés

Súlyos károkat okoz a lakossági szemétégetés

Kéményekből áradó fekete, büdös füsttől szenvednek a lakók a Veszprém megyei Pétfürdő több utcájában. A jelenség nem egyedi. Magyarországon az egyik legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémát a lakossági szemétégetés okozza. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint hazánkban évente 14 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezés miatt.

Fekete, fojtó szagú füst száll több családi ház kéményéből egy pétfürdői utcában. A környékbeliek arra panaszkodnak, hogy sokan égetik el a hulladékot.

„A téli hidegebb időszakban egyszerűen nem lehet szellőztetni, mert olyan őrült bűz jön be a lakásba. Köztudott, hogy ennek a műanyag meg a gumi meg egyéb ilyen hulladékoknak az égésterméke rendkívül káros az egészségre” – mondta el Tuza Pál.

Pedig a hulladékkal fűteni tilos a levegő tisztaságról szóló kormányrendelet szerint. A kazánokban, kályhákban csak a háztartásban keletkezett papír és kezeletlen fahulladék égethető el. A Veszprém Megyei Kormányhivatal írásban közölte, hogy ilyen ügyekben a tűzoltóság, a rendőrség és a járási hivatal indíthat eljárást bejelentés alapján. Ha a bejelentés megalapozott, bírság szabható ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »