Súlyos büntetés az idős ügyvéd gyilkosaira

Súlyos büntetés az idős ügyvéd gyilkosaira

Súlyos büntetést szabott ki a Debreceni Törvényszék ma a sámsonkerti idős ügyvéd gyilkosaira. Az elsőrendű vádlott tizenhat év, társa pedig életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott. A 72 éves férfit 2013-ban otthona udvarán verték halálra.

2013. augusztus 20-án sámsonkerti otthonának udvarán találtak rá a 72 éves, korábban ügyvédként dolgozó férfi holttestére. Egy fakaróval ütötték-verték, majd dróttal megfojtották. A feltételezett gyilkosokat néhány hónappal később fogta el a rendőrség. Mindketten többször voltak már büntetve vagyon elleni bűncselekmények miatt. A vádlottak padján ma ketten ültek, harmadik társukat nem sikerült azonosítani.

Az ügyész szerint azért akarták kifosztani az idős férfit, mert a faluban tudták, hogy magas nyugdíjat kap. „Megállapítást nyert, hogy pénzért mentek be a házba, és vélhetően a sértett felfedezte az elkövetőket, ezért kellett meghalnia, ezért verték agyon” – emelte ki Szabó Ágnes.

Az elsőrendű vádlott először beismerő vallomást tett, majd visszavonta. Védője azt mondta: nem lehet bizonyítani, hogy a védence a helyszínen járt. „Semmilyen anyagmaradvány, dns-nyomtöredéket a helyszínen nem találtak tőle” – fogalmazott Jeney Ferenc ügyvéd.

Társa végig tagadta a bűncselekmény elkövetését. A Debreceni Törvényszék ennek ellenére az elsőrendű vádlottat tizenhat év fegyházra, a másodrendűt pedig – mint többszörös visszaesőt – életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte.

„Rendkívül elszaporodott az idős sértettek sérelmére a vagyon elleni bűncselekmény. A legtöbb elkövetés ebbe torkollik, mert a pánik hatására megijednek, és nem tudják már a cselekedeteiket felülbírálni” – hangsúlyozta Balláné Szentpáli Edit bíró.

Az ügyész és az elsőrendű vádlott három nap gondolkodási időt kért, társa pedig fellebbezett, az ítélet így nem jogerős.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »