Súlyos biztonsági problémák vannak a foci-Eb-n

Súlyos biztonsági problémák vannak a foci-Eb-n

Helyszíni szurkolói beszámolóból kiderül, hogy a franciák által beharangozott, rettentő szigorú biztonsági intézkedések hamvába holtak. Ha valaki interneten tudott jegyet szerezni, simán bemehet vele, a személyes adatokat sem nézik. A motozás meg kész vicc.

Szombat óta Bordeaux-ban tartózkodik egyik szurkolótársunk, aki bőkezűen megosztotta velünk azokat az információkat, melyek felettébb hasznosak lehetnek a városba tóduló sok ezer magyar szurkolónak. És persze a békés utcai korzózást illetően is színes képet ad. Mint mondja, szombaton rengeteg walesi szurkoló lepte el a várost, nagyon barátságosan viselkedtek, és tartva a brit szurkolói szokásokat, megállás nélkül ittak.

Fotózkodás az italozós kedvű walesiekkel Fotó: Facebook/Vass János Gábor

Szlovák szurkolók is érkeztek két-három ezren, ők sem voltak ellenségesek, sőt. Osztrákokkal még nem találkoztak.

„Szombat óta folyamatosan áramlanak a magyarok, egyre többen vagyunk. A franciák kedvesek, ha meglátják, hogy szurkolói mezben vagyunk, állandóan ránk dudálnak integetnek” – írja Vasi.

Vasi (jobb szélen) és szurkolótársai jól szórakoznak Bordeaux-ban Fotó: Facebook/Vass János Gábor

Az előzetesen beharangozott rettentően szigorú biztonsági intézkedésekből viszont nem sok valósult meg. Abból, amit a magyar drukker mesélt nekünk teljesen érthetővé válik, hogyan tudtak bevinni a Stade de Velodromba az orosz drukkerek rakétát és egyéb, bunyózásra alkalmas eszközt.

„A fan zone-ba való belépésnél szigorú ellenőrzésre számítottunk, azt hittük a reptérihez hasonló fémdetektoros kapukon fogunk átmenni, de csak egy kis tipi-tapi motozás volt.” Ha a többi stadionban is ez a gyakorlat, akkor tényleg rettegjen mindenki. Ha valaki volt már NB 1-es mérkőzésen, nagyjából ott is ugyanez a ruhaátvizsgálás jellemző: a zsebekbe be sem nyúlnak, a cipőt nem vetetik le, a szájba nem néznek be, pedig a szurkolók ezeken a helyeken csempészik be legtöbbször a tiltott eszközöket. Viszont táskákat tényleg nem szabad bevinni, minden bejárattal szemben van ingyenes ruhatár, itt kell azt leadni.

Informátorunk és kis csapata vasárnap találkozott az MLSZ hivatalos delegációjával, tolmácsokkal, hostessekkel, kisegítő személyzettel, három, a szövetség logójával ellátott mikrobusszal érkeztek. Sajnálták hogy nem bulizhatnak együtt a magyar drukkerekkel, Bordeaux-tól 60 km-re fognak lakni. Hőseink egyébként a belvárosban laknak, a szlovák válogatott volt a szomszédjuk a Mercur Hotelben, de ők vasárnap kiköltöztek.

A megváltott belépők ellenőrzése a ruházat átvizsgáláshoz hasonló, ami fontos információ lehet azoknak, akik nem az UEFA-tól rendelték, hanem alternatív módon szerezték be a bilétákat. Vasiék beszéltek walesiekkel és szlovákokkal is, aki a következő tapasztalatokról számoltak be: a beléptetésnél nem nézik a belépőn szereplő nevet, és azt sem, ki a jegytulajdonos, nem kell közösen bemenni, annyi a lényeg, hogy arra a meccsre szóljon, amelyre az illető jegyet váltott. Erről a problémáról korábban portálunk is írt: különböző utazási irodák sportotot űztek abból az Eb előtt, hogy internetről beszerzett bilétákat adtak el dögivel a jegyre áhítozó szurkolóknak, de felhívták a figyelmet rá, hogy a jegytulajnak papíron ott kell lenni a belépéskor. Ez persze lehetetlen, ki tudja, ki vette a jegyet 3 hónappal ezelőtt, aki aztán feldobta netre, ahonnan az utazási iroda beszerezte, majd tovább értékesítette másnak. Ez viszont azt jelenti, hogy a személyazonosságot nem ellenőrzik , így, aki interneten keresztül be tudott szerezni belépőt, simán besétál a nem a saját nevére kiállított jeggyel, laza ruhaátvizsgálást követően. Ennyit a biztonságról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »