Súlyos a helyzet a Tátrában: Elszaporodtak a medvék, a helyiek az életüket féltik

Súlyos a helyzet a Tátrában: Elszaporodtak a medvék, a helyiek az életüket féltik

Megkongatta a vészharangot a 14 tátrai település közös közigazgatási egységeként működő Magastátra (Tátraváros) önkormányzata az elszaporodó medvék miatt, amelyek egyre gyakrabban „látogatják meg” a helyi hotelek és éttermek környékét maradékok után kutatva.

Magastátra polgármestere, Ján Mokoš kijelentette, hogy üdvözölné az egyébkén védett vadállatok létszámának „szabályozását”.

„Ilyen súlyos helyzetben még sosem volt Magastátra. A helyzet annyira komoly, hogy már tényleg aggódom a lakosok és a turisták élete miatt”

fogalmazott. Beszámolt esetekről, melyek szerint volt, hogy a medvék egy családi ház kertjében jelentek meg. Van olyan lakos, akinek gyermeke az ótátrafüredi iskolába jár, és kérvényezte a tanítás kezdésének későbbi időpontra tolását, hogy ne sötétben kelljen útnak indulniuk.

Hírdetés

Míg 2010-ben csak 97 esetben jelentették, hogy lakott területre tévedt a medve, idén már több mint 700 alkalmat vettek nyilvántartásba. A legtöbbször a medvék Ótátrafüredet, Újtátrafüredet és Tátralonicot látogatják meg.

A magastátrai községek azt kérik, hogy lőjék ki a medvék egy részét, az állatvédők szerint azonban a medvék jelenléte a Magas-Tátrában a mindennapok része. A védett állatok kilövési tilalmának felfüggesztéséről a Környezetvédelmi Minisztérium hoz döntést, egyelőre azonban a medvék javára billen a mérleg nyelve.

A 2015-ös adatok szerint Szlovákiában mintegy 1023-1489 medve él. ű

CTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »