Sulík támogatja a Kelet-Szlovákiában található vízfuratok hatékony felhasználását

Sulík támogatja a Kelet-Szlovákiában található vízfuratok hatékony felhasználását

A gazdasági miniszter, Richard Sulík (SaS) segíteni szeretne a Györke közelében található geotermikus furatok hatékony felhasználásában. Sulík ez ügyben a Kassa polgármesterével, Jaroslav Polačekkel tárgyalt.

A történet még régebbre nyúlik vissza, 1998-1999 között a Kassához közel álló három feltáró geometrikus kutat, Györke, Magyarbőd, Petőszinye és Ósva községei között fúrták. A lakosok abban reménykedtek, hogy a forró vizet fel lehet használni háztartások, ipari vállalkozások vagy iskolák fűtésére, de akár egy aquapark kiépítését is támogatták volna. A múlt század vége óta azonban nem történt előrelépés a geotermikus energia felhasználásában.

A városi tanács szerint, a hétfői polgármester és a gazdasági miniszter közötti találkozó biztató előjeleket mutat.

Sulík meglepődött, hogy Kassától néhány méterre egy ilyen komoly vízforrás található. Sulík szerint minden a kassai fűtőműcégtől (TEKO) és az állami gázipar SPP közötti együttműködéstől függ, ezek pedig a gazdasági minisztérium alá tartoznak. Sulík elmondása szerint, ezen a területen tud segíteni.

Kassa polgármestere elmondta, hogy a furatok Szlovákia egyik legkedvezőbb geotermikus területén vennek, és sajnálatos, hogy nincsenek kihasználva. A polgármester 2018-ban több találkozót tartott a kassai Geoterm cég képviselőivel, amelynek többségi tulajdonosa az állami tulajdonban lévő szlovák gázipari vállalat (SPP).

Hírdetés

Poláček arról is tájékoztatott, hogy

A polgármester szerint a geometrikus energia felhasználása pénzügyileg igényes, ezért az állami és városi költségvetés mellett magánforrások bevonására is szükség lesz. Ugyanakkor hozzátette, hogy az energia kihasználására több céget is be lehetne vonni, így ezáltal több embernek teremthetnének munkalehetőséget.

Richard Sulík hétfőn a Kassa megyei önkormányzati ülésen is részt vett, ahol elmondta, hogy fontos számára a Kassai régió gazdasági támogatása.

A kassai vasgyárról elmondta, hogy csökkenteni szeretnék a magas díjakat, amelyeket a cég a visszatérülő villamos energiaforrásokra költ, miközben a vasgyár saját maga állítja elő a villamos energia többségét.

Sulíknak több kérdése is akadt a céggel kapcsolatban, mikor csökkentik a beruházásban felgyülemlett adósságukat? Mikor kezdenek olyan termékeket, amiket a négy hazai autógyár is fel tud használni? Illetve, hogy az amerikai tulajdonosnak milyen tervei vannak a kassai U.S. Steel vasgyár jövőjével kapcsolatban?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »