Sulík szerint legyen önkéntes az országos tesztelés

Sulík szerint legyen önkéntes az országos tesztelés

„Támogatom, hogy azokat teszteljük le, akik ezt akarják. Ha önkéntesen jönnek el, hajlandóak lesznek együttműködni és kivárni a sorukat. Máskülönben csak magunk ellen fordítjuk őket”

vélekedett Sulík a szombaton beharangozott országos tesztekről, hozzátéve, hogy ebben az esetben a lakosság fele menne el a mintavételre kijelölt helyekre. Igor Matovič a Markízán szombat este még úgy nyilatkozott, hogy az lenne az ideális, ha a lakosság 80-90 százaléka venne részt a teszteken.

Pellegrini szerint azonban vitatta a tömegtesztelés logisztikai kivitelezhetőségét:

„Egy ország sem csinálta még meg, és nem azért, mert nem jutott volna eszükbe. Rengeteg kérdést vet, amelyek egyelőre megválaszolatlanok. Nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen horderejű logisztikai manővert végrehajtsunk akkor, amikor ekkora feszültség uralkodik a társadalomban”

fogalmazott. Hozzátette, hogy ő önkéntessé tenné a teszten való részvételt.

Sulík elismerte ugyan, hogy rendkívül nagy loisztikai kihívásról van, ennek ellenére megvalósíthatónak tartja a dolgot. Mint mondta, teszt van elég, és két turnusban mindenkit le lehetne tesztelni.

Hírdetés

Pellegrini arra figyelmeztetett, hogy a pozitívan tesztelt lakosok kénytelenek lesznek karanténba vonulni egész családjukkal együtt, akikkel egy háztartásban él. Sulík szerint azonban erre szükség van.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy tudjuk, hányadán állunk. Sokkal jobb 100 ezer embert kiszúrni és karanténba küldeni, mint hagyni, hogy terjesszék a kórt”

mondta sulík.

A műsorban bemutatott, közmédia megbízásából a Median-ügynökség által készített felmérés szerint az emberek elsöprő többsége az egészségügy, a gazdaság és bíróságok reformja szorul leginkább reformra. A közvélemény-kutatás érdekessége, hogy a közigazgatás reformja csak az utolsó helyet szerezte meg.

A rangsorolás azonban csalóka lehet, lényegében mind a nyolc területet esetében reformokat sürgetnek a válaszadók. Mindegyik tételnél legalább 84 százalék felett az olyan válaszadók száma, akik szerint „nagyon fontos” vagy „inkább fontos” az átfogó reform megvalósulása.

Ezek a területek: egészségügy, azdaság, bíróságok, szociális rendszer (benne a nyugdíjrendszerrel), oktatásügy, környezetvédelem, mezőgazdaság és közigazgatás.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »