Sulík szerint az adóbónuszról szóló javaslatot szerencsétlen módon dolgozták ki

Sulík szerint az adóbónuszról szóló javaslatot szerencsétlen módon dolgozták ki

Az SaS nem ért egyet a gyerekek után járó adóbónusz emelésével, de nem fog vétózni – jelentette be a szerdai kormányülést követően Richard Sulík, a párt elnöke.

A javaslatot rossznak, igazságtalannak tartja, mert az önkormányzatok költségvetéséből vesz el pénzt.

Sulík bejelentette, hogy pártja képviselői a parlamentben nem fogják támogatni a javaslatot.  „A kormány jóváhagyja a javaslatot, és ha a parlamentben például a Hlas szavazataival akarják elfogadni, ha ez megéri nekik, akkor… Mi nem fogjuk támogatni” – mondta Sulík.

„Pedig szenvedtek eleget, állniuk kellett a járvánnyal kapcsolatban megnövekvő költségeket, többletkiadásaik vannak az ukrajnai menekültek segítése és az emelkedő energiaárak miatt” – figyelmeztetett Sulík. „Egyes települések akár fizetésképtelenné válhatnak az új intézkedés miatt” – tette hozzá.

Sulík a gyerekek után járó támogatások és az iskolások szabadidős tevékenysége tervezett támogatásáról elmondta, nem a kiadások növekedését ellenzi, hanem azt, hogy ezek következtében növelik a jelenlegi adókat és újakat vezetnek be.

Hírdetés

Elképzelhetőnek tartja a megegyezést, ha elfogadják az adófékről szóló alkotmánytörvényt is, és a megemelt adóterhekből származó többletet más adók csökkentésére használják fel.

Eduard Heger kormányfő válaszul rámutatott, hogy a kormányprogramban a munkát terhelő adók csökkentése mellett kötelezte el magát a koalíció, ezzel szemben a fogyasztási adó, a vagyonadó és a negatív externáliák esetében az emelés mellett.

„A kormányprogramban nem szerepel, hogy nem emelünk adót, erre Sulíkot is emlékeztettem. Elfogadhatatlan, hogy olyan ügyben akar vörös vonalat húzni, ami nem szerepel a kormány programnyilatkozatában” – mondta a kormányfő.

Branislav Gröhling, az SaS oktatási minisztere emlékeztetett, hogy nem a pedagógusbérek emelésével és a gyerekek iskolában eltöltött idejével, az oktatásügy modernizálásával foglalkozik a javaslat. „Ha ezeket rendeznénk, utána lehetne foglalkozni a szabadidős tevékenységgel” – tette hozzá az oktatási miniszter.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »