Sulík sajtótájékoztatóján adott tippeket arra, hogyan éljenek vissza az emberek az 500 eurós utalványokkal

Sulík sajtótájékoztatóján adott tippeket arra, hogyan éljenek vissza az emberek az 500 eurós utalványokkal

Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a mai kormányülés után felsorolta azt a hat okot, amiért a pártja nem támogatta az időseknek szóló 500 eurós utalványokat.

1. Meggyalázzuk az életmentő vakcinát

Az oltás védi az emberek egészségét és életeket ment. Ez tény, még akkor is, ha nem mindenki gondolja így. Ezért a vakcinát elsősorban maguknak az embereknek kell akarniuk azért, hogy megvédjék az életüket. Csakhogy mi dogmát csinálunk az oltásból azzal a céllal, hogy elérjük a száz százalékos átoltottságot.

Egyszer vakcinalottót szervezünk, másszor a közvetítőt jutalmazzuk, utána a kötelező oltáson gondolkodunk, végül 500 eurót adunk annak, aki magába szúratja a vakcinát. És az, aki kétségbe meri vonni ezeket az eljárásokat, azt rögtön oltásellenesnek kiáltják ki. Szeretném kihangsúlyozni, hogy be vagyok oltva és támogatom az oltást.

​2. Jelentős mértékben támogatjuk a korrupciót

Mi történik akkor, ha annak adunk 500 eurót, aki a világon semmi pénzért sem akar oltakozni? Felveszi az 500 eurót, és talál egy olyan orvost, aki igazolja neki, hogy be van oltva, a vakcinát pedig kidobja. Az oltástagadó ezzel ingyen belépést nyer a rendszerbe (ha talál egy olyan orvost, aki megcsinálja 300 euróért, akkor még nyer is rajta), és élvezheti az oltottaknak járó előnyöket. Engem nem lepne meg, ha kiderülne, hogy a kórházban fekvő oltott páciensek többsége valójában nincs is beoltva, csak tisztességtelenül hozzájutott egy oltási igazolványhoz. Ha jól tudom, utólag nem lehet kideríteni, hogy ki oltatta be magát ténylegesen.

Hírdetés

3. Megtanítjuk az embereket arra, hogy a védekezésükért cserébe fizetni fogunk

Természetesen nem a harmadik hullám lesz az utolsó, hiszen a vakcina gyenge védelmet nyújt a fertőzéssel szemben, inkább csak a nehéz lefolyású betegségtől és a kórházi ellátástól véd. Nem a harmadik vakcina lesz az utolsó. Ezentúl minden évben 500 eurót fogunk adni azért, ha valaki védeni fogja az életét? És miért éppen 500 eurót? Miért nem 300 eurót vagy 1 854 eurót?

4. Az utalványok kudarccal fognak végződni

Igor Matovič elképzelése az, hogy segítsünk a vendéglátó-iparnak (csak megjegyzem, hogy ő volt az, aki háromszor blokkolta az egyetemes kártalanítási törvényt) és néhány szektornak. Ez azt jelenti, hogy a pénzből nem lehet majd cigarettát vagy mobiltelefont vásárolni az unokáknak. Ez azt jelenti, hogy utalványokra vagy bankkártyára lesz szükség, és azoknak a jogosult kedvezményezetteknek a jegyzékét is össze kell majd állítanunk, ahol a pénzt el lehet költeni. Sőt, lehetséges, hogy a konkrét árucikkeket és szolgáltatásokat is meg kell határoznunk, hogy a ne ott kössön ki a pénz, ahol nem szeretnénk, például a külföldi üzletláncokban.

5. Alternatív felhasználás

Legitim és elengedhetetlen feltenni azt a kérdést, hogy mi mindenre használhattuk volna fel az 500 millió eurót. Például rendesen megfizethettük volna az egészségügyi nővéreket. Jelenleg a nővérek átlagfizetése 1640 euró. 500 millió euróból mindegyiknek adhattunk volna havonta 500 eurót, megfizethettük volna a járulékaikat, és további 7500 egészségügyi nővért alkalmazhattunk volna magasabb fizetéssel.

6. Az 500 millió euró nem aprópénz

A másik legitim és elengedhetetlen kérdés, hogy ki fizeti meg az 500 millió eurót? Szlovákiában 125 ezer jogi személy van, akik közül 120 ezer évente 500 millió eurót fizet be a jövedelemadón. Ez azt jelenti, hogy a cégek 96%-ának egész évben dolgoznia kell Igor Matovič egyetlen ötletének magvalósítására. A felelősségteljes kormányzás és döntéshozatala másképp néz ki.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »