Sulík: Péntektől megnyitnak a boltok és a szolgáltatások, az éttermek egyelőre nem

Sulík: Péntektől megnyitnak a boltok és a szolgáltatások, az éttermek egyelőre nem

Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

Szlovákiában december 10-től, péntektől az oltottak és a covidon átesettek számára ismét megnyithatnak az üzletek és a szolgáltatások, beleértve az edzőtermeket is. Az esszenciális termékeket árusító boltok mindenki számára elérhetőek lesznek (az oltatlanoknak is), viszont az éttermeket továbbra is zárva hagyta a kormány – közölte a szerdai kormányülés után Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter.

„Az éttermek egyelőre nem nyitnak ki, ezt nem sikerült elérnünk“

– jelentette ki Sulík, azt azonban hozzátette, hogy a kormány megkezdte a tárgyalásokat a vendéglátó-ipari egységek „valódi“ támogatásáról. Sulík szerint ezek a telephelyek a forgalomcsökkenés és a bérleti díj törlesztése kapcsán kaphatnak támogatást, továbbá az alkalmazottakra is kaphatnak járulékot.

„Erről még intenzív tárgyalásokat fogunk folytatni, és mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ha az éttermeket nem is lehetett ebben a helyzetben megnyitni, akkor legalább rendes kártérítést kapjanak“

Hírdetés

– mondta a gazdasági miniszter.

Az ablakon keresztül történő elvitel továbbra is lehetséges, viszont Sulík úgy véli, szerencsétlen megoldásról van szó, ő ugyanis el tudná képzelni, hogy az üzletekhez hasonlóan az éttermek is OP-rezsimben működjenek.

Sulík jó hírnek nevezte a boltnyitást, hiszen vannak olyan kereskedők, akik a bevételük nagy részére karácsony előtt tesznek szert. A miniszter szerint az OP-rezsimet az államigazgatás megfelelő egységeinek kell ellenőriznie és biztosítani.

  „Nekem nem az a feladatom, hogy az OP-rezsimről gondoskodjak. Az én feladatom az, hogy azoknak, akik vállalkozni akarnak, a lehető legkevesebb akadályt biztosítsam“

– tette hozzá Sulík.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »